Gå til sidens hovedinnhold

Gikk amok på ungdomsfest – dømt til samfunnsstraff

En hjemmefest i en bolig i Østre Toten tok en uhyggelig vending en tidlig søndagsmorgen.

For abonnenter

Minst seks personer var i boligen, tre kvinner og tre menn. Den nå 21 år gamle mannen som gikk til angrep på de andre festdeltakerne, var egentlig ikke bedt på festen.

Det skal ha vært god stemning før mannen brått gikk løs på flere personer. En av disse var hans tidligere kjæreste. Et av vitnene mente at mannen dukket opp på festen fordi han ikke likte at ekskjæresten festet med andre menn.

Ifølge flere vitner var 21-åringen sint og aggressiv da han kom til stedet. Han skal blant annet ha slått en mann i ansiktet, før han kort tid etter tok tak i hodet til fornærmede, kjørte et kne i ansiktet hans og slo ham gjentatte ganger i ansiktet. Som følge av dette knakk mannen en tann, fikk hevelse i leppa og blødde neseblod.

Les også

Førte ikke regnskap på to år – dømt til fengsel

Hevdet han handlet i selvforsvar

Ifølge dommen skal mannen også ha sparket, slått og spyttet på tre andre personer. Han skal ha lagt sin tidligere kjæreste i bakken og slått henne. En annen kvinne skal ha blitt lugget, slengt i bakken og spyttet på to ganger.

Da saken kom opp i Gjøvik tingrett i mai i år, erkjente 21-åringen ikke straffskyld. Han forklarte at han slo to menn i selvforsvar etter å selv ha blitt angrepet. Videre sa mannen at han var i ferd med å trekke seg unna da ekskjæresten skal ha gått løs på ham og nikket til ham. Etter å ha lagt kvinnen i bakken, skal han ha forlatt stedet. Mannen nektet for å ha spyttet og lugget på den andre fornærmede kvinnen.

Begge de fornærmede mennene nektet for ha angrepet tiltalte. Totalt seks vitner var samstemte i at tiltalte gikk til angrep først, men forklaringene deres bar preg av at alle hadde drukket alkohol og at det var gått nesten to år siden hendelsen fant sted.

Les også

Mann i 30-årene tiltalt for å ha slått, sparket, skallet og spyttet ekskjæresten i ansiktet – før han skal ha kastet henne naken i snøen

Samfunnsstraff

Retten mener at tiltaltes forklaring ikke framstår troverdig og at det ikke er grunn til å betvile vitnenes forklaringer. Ifølge retten er det ingen tvil om at tiltalte uprovosert og uten grunn gikk til angrep på fire av festdeltakerne.

Fem måneders ubetinget fengsel ble lagt fram som en passende straff, men i formildende retning ble det lagt vekt på at saken var gammel da den ble berammet. Dette var delvis tiltaltes skyld, men den lange ventetiden skyldtes også andre hendelser.

Tidsforløpet er ifølge retten grunnlag for en viss reduksjon i straffen. Retten finner imidlertid grunnlag for å idømme mannen samfunnsstraff på grunn av hans nåværende livssituasjon. Han dømmes til 120 timers samfunnsstraff og må betale 3000 kroner i saksomkostninger.

Les også

Totning tiltalt for grov vold mot ektefelle og tre barn

Les også

Mishandlet samboeren fysisk og psykisk i årevis – slapp unna med samfunnsstraff

Kommentarer til denne saken