Gå til sidens hovedinnhold

Gi oss en sjanse

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vil berømme de tre som forfattet kronikken «Pårørende kan bli en ressurs, da må de få støtte» i OA på lørdag: PhD-stipendiat Lisbeth Kjelsrud Aass, førsteamanuensis Hege Skundberg Kletthagen og Øyfrid Larsen Moen førsteamanuensis for helse-vitenskap, NTNU Gjøvik. De satte fokus på noe som jeg og mange med meg, brenner for, og dette er kjempeviktig. Nemlig «Pårørende som ressurs for rus- og psykisk syke». Hvorfor er det så vanskelig å bli sett, hørt og forstått når vi er pårørende for rus- og psykisk syke i Helsevesenet? Det burde være en regel som sier at vi bør bli spurt i hvert fall.

Mange av oss har ofte daglig tilsyn/kontakt med dem som trenger hjelp. Og vi kan bidra med mye. Det være seg opplysninger, fortelle hvordan vi opplever situasjoner. Hvordan ting fungerer i det daglige. Er vi pårørende for våre gamle, blir vi satt pris på og berømmet ... Da får vi ros, og beskjed om å ringe om det er noe vi trenger å snakke om, får oppgitt flere telefonnummer dagtid/natt og helg ... og «ta vare på deg»! De tre som forfattet kronikken fikk fram det meste som trenger å sies for å få fram viktigheten av dette tema.

La oss pårørende få komme i dialog med behandler som samtaler med våre nære syke. Gi oss i hvert fall en sjanse. Gi oss en samtale av og til. Vi kan ha så mye å gi og hjelpe med. Vi kan absolutt lære. Hva kan vi bidra med, og hva bør vi ikke gjøre, i spesielle situasjoner? Vel så viktig.

Og hvorfor bestemmes det at et slik samarbeid ikke skal prøves ut? I mange tilfeller tror jeg at samarbeid vil bedre situasjoner på sikt.

Ta kronikken alvorlig, dere som kan hjelpe å bedre dette.

Vær så snill!

Kommentarer til denne saken