Jeg er trygg … Tre små ord som slår mot oss på skjermen fra kjente og kjære. Hvis du må skrive at du er trygg, ikke skutt, hvor trygg er du da? Hvis du slapp å skrive det – tenk over hva du kan bidra med for å trygge andre.

Masseskytingen i Oslo i helga står som et svart kapittel i historien for skeives rettigheter. 2022 skulle være en fest som feiret avkriminaliseringen av homofile i 1972. Helgas terror satte en stopper for det, og viste at vi fortsatt trenger å kjempe og være gode allierte. For er det noe masseskytingen i helga og alle medieoppslagene denne våren har vist, så er det at vi ikke er trygge.

Vi er ikke trygge til å elske den vi vil, vi er ikke trygge hvis vi bryter med tokjønnsnormen. For det finnes politikere, foreldre, lærere og andre landet rundt som forteller oss at vi er feil. At vi ikke passer inn i biologien, at vi ikke passer inn religionen, at vi ikke passer inn i familien, skolen, barnehagen og idrettslaget, og så videre.

De av oss som bryter forventninger til kjønn og seksualitet møter motstand og hat. Fortsatt er det så mange i dette landet som ikke forstår at det å få lov til å elske den vi vil og være seg selv, handler om å leve. Det handler om psykisk helse og retten til å være. Det handler om alt det som gjør oss til mennesker. Så hvorfor skal andre kneble og gjøre oss utrygge? Og ikke tenk at dette ikke gjelder deg fordi du er hvit og gjerningspersonen var melaninrik. Det kunne like greit vært en som deg, fordi hatet i media denne våren har vist at det er like sannsynlig som noe annet.

Det skumle med helgens terror var at når det første sjokket ga seg, så kom innrømmelsen av at dette faktisk er noe vi har ventet på. Spørsmålet var bare «når skjer det?». Debattklimaet som har bygd seg opp denne våren og alt hatet som de av oss som er skeive har møtt, har eskalert. Plutselig har det vært helt greit å si til media at det å være skeiv er en idelogi og at de som ikke identifiserer seg som kvinne eller mann er biologisk feil. Det har vært en kampanje fra religiøse miljøer, politikere og andre for å si hvor grusomt Pride er og hvordan det ødelegger barna våre.

Det som skader barna våre er intoleranse, hat, frykt og ekskludering. En mangfoldig oppvekst med kunnskap om likestilling, rettigheter og muligheter er avgjørende for at alle skal kunne vokse opp som trygge og sterke barn. Om helga har vist noe så er det at vi må ha mer kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold, ikke mindre. Vi må være gode allierte som sier ifra når urettferdighet og diskriminering skjer. Vi må tørre å korrigere venner og bekjente når de snakker ned andre. Vi må stå sammen og vise at majoriteten er med dere og ikke mot dere. Vi aksepterer ikke homofobi, transfobi, islamofobi og rasisme.

Gå ut og gjør andre trygge! Søk kunnskap. Oppdater deg. Snakk inkluderende. Vær en alliert. Delta i alle de flotte Pride-arrangementene som skal avholdes i Innlandet denne sommeren. Sammen kan vi gjøre Innlandet til et mer inkluderende samfunn for alle.