Gå til sidens hovedinnhold

Fylkesmannen i Innlandet: – Turister i Norge skal koronatestes der de er

Artikkelen er over 1 år gammel

Assisterende fylkeslege Bente Westrum sier at verter eller ansvarlige for virksomhet i Innlandet må reagere hvis de oppdager turister med korona-symptomer.

Det var registrert 9.409 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til torsdag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det utgjør en økning på 47 tilfeller det siste døgnet. De siste to dagene er økningen på 75 tilfeller. Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Fylkesmannen i Innlandet har nå sendt ut en oppfordring til alle som driver steder hvor turister ferdes:

– Hvis du som vert eller ansvarlig for en virksomhet oppfatter at noen av gjestene dine er dårlige, er det viktig å reagerer, sier assisterende fylkeslege Bente Westrum.

Testes i kommunene

Personer som befinner seg i en annen kommune enn der de bor, skal testes der hvor de oppholder seg, lyder videre meldingen fra Fylkesmannen. Alle som kjenner symptomer på luftveisinfeksjon bør testes, selv om det bare er milde symptomer.

– Kommunen skal ha et testtilbud til alle som oppholder seg i kommunen, inkludert turister og andre tilreisende. Testing skal være tilgjengelig uten henvisning fra lege, heter det fra Fylkesmannen.

Elleve koronasmittede pasienter var onsdag innlagt på norske sykehus. Det er én færre enn tirsdag. Én pasient får respiratorbehandling, viser tall fra Helsedirektoratet. FHI har registrert 256 koronarelaterte dødsfall her i landet totalt.

Fylkesmannen viser til Helsedirektoratet når de sier at alle personer som kommer over grensene med et utenlandsk simkort i telefonene sine får en lenke til koronainformasjon på engelsk. Der står det blant annet at personer som har mistanke om sykdom skal isolere seg selv umiddelbart.

Fire smittet på fest

Selv om det er mange personer på reise i Norge, er det også en økning av personer som blir smittet på fester rundt om i landet. Fire personer er bekreftet koronasmittet i Oslo og flere titalls er i karantene etter flere fester forrige uke, melder NRK.

Festene skal ha vært på torsdag, fredag og lørdag på Oslo vestkant forrige uke. De som deltok skal være i alderen 20 til 25 år, skriver rikskanalen videre.

– Ifølge informasjonen jeg har fått dreier det seg om cirka 50 nærkontakter. De har nå blitt bedt om å gå i karantene, sier smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo kommune.

Hagen opplyser at Vestre Aker bydel fortsatt jobber med å få oversikt over alle deltakerne på festen, etter at det første positive testsvaret kom på mandag.

– Jeg har ikke fått informasjon om at noen av festdeltakerne har blitt alvorlig syke eller blitt lagt inn på sykehus, sier han.

Bydelsoverlegen i Vestre Aker følger opp situasjonen, og jobber med smittesporing. De samarbeider også med andre bydeler ettersom noen av deltakerne er bosatt andre steder i byen.

– Dette er en type situasjon jeg tror vi kommer til å se mer av fremover, sier Hagen.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken