Fylkeskommunen tilbyr gratis kurs til alle som vil sikre seg mot svindel: – Ekstremt mange phishing-forsøk før jul

MYE SVINDEL: Prosjektleder Britt Karin Rotmo i Innlandet fylkeskommune sier julestria var høytid også for internettsvindlere. Foto: Illustrasjonsfoto Erik Johansen, NTB Bilder / Privat
– Før jul var det ekstremt mange phishing-forsøk hvor angripere utga seg for å være banker og pakkeleverandører, sier Britt Karin Rotmo, prosjektleder i Innlandet fylkeskommune.
Hun anbefaler flest mulig å ta det gratis kurset, som nettopp vil hjelpe befolkningen Innlandet til å sikre seg mot svindel.
Kurset er i utgangspunktet laget for lærere, elever og foresatte, men er også åpent for alle andre interesserte. Det ligger på nettstedet nettvett.no som er et samarbeid mellom Norsis, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
– Ressursene er åpent tilgjengelige og det kreves ingen pålogging, sier hun.
Denne artikkelen ble skrevet før det omfattende dataangrepet mot Østre Toten kommune 9. januar.
Et veldig viktig kurs
Rotmo understreker at fylkeskommunen har et sterkt ønske om å øke bevisstheten rundt informasjonssikkerheten i hele fylket og nasjonalt. Kurset, som er utarbeidet i et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune, Norsis, CyberLand og Nordre Land kommune, er praktisk rettet og handler blant annet om hvordan man fysisk sikrer kontoen sin.
– Jeg mener at kurset er veldig viktig, sier Rotmo og peker blant annet på de mange forsøkene på svindel, som man fort taper penger på.
– Kursene viser hvordan man kan identifisere for eksempel phishing ut fra kjente kjennetegn som dårlig språk eller usikre nettsteder.
Info om håndtering av passord
Nettkurset for lærere handler blant annet om bruk av e-post, ID-tyveri, phishing, trusler og utpressingsforsøk, datainnbrudd og hacking.
Nettkurset for foreldre dreier seg blant annet om hvordan man kan forebygge og håndtere kontohacking, mens kurset for elever gir enkle råd om hvordan man bør håndtere passord, med mer.
– En undersøkelse Norsis har gjort, viser at ungdom deler passord altfor ofte, påpeker Rotmo.
Én av tre unge gir andre tilgang til passordet sitt på sosiale medier
- 32 prosent av 16-17-åringene og 16 prosent av befolkningen over 18 år oppgir at andre har hatt tilgang til passordet til en av deres profiler på sosiale medier i løpet av det siste året
- 69 prosent av de 16-17-åringene som har gitt andre tilgang til passordet sitt, oppgir at en venn fikk tilgang til passordet, mens 23 prosent av de 16-17-åringene som har gitt andre tilgang til passordet sitt oppgir at de har gitt passordet til en kjæreste/samboer
- 11 prosent av 16-17-åringene oppgir at noen har delt bilder av dem mot deres vilje i sosiale medier de siste 12 månedene, mens 7 prosent av befolkningen over 18 år oppgir å ha opplevd det samme
- 7 prosent av 16-17-åringene har prøvd å slette bilder/videoer av seg selv i sosiale medier de siste 12 månedene, men ikke fått det til. 4 prosent av befolkningen over 18 år har forsøkt det samme
- 55 prosent av 16-17-åringene svarer nei på spørsmålet om de har fått opplæring i bruk av passord på nett
- 35 prosent av 16-17-åringene oppgir at de har satt opp noen av sine profiler til å bruke totrinnsbekreftelse
(Kilde: Norsis)
Omfattende sikkerhetsbrudd
I fjor høst ble det avdekket et omfattende brudd på personvernet ved videregående skoler i Innlandet.
– Nettkurset ble utviklet før dette forholdet ble kjent, men det er klart at det som skjedde synliggjør behovet for mer informasjonssikkerhet, sier Rotmo.
Denne artikkelen ble skrevet før det omfattende dataangrepet mot Østre Toten kommune 9. januar.
Sikkerhetsbruddet hadde bakgrunn i at mange skoler startet med nettundervising da koronapandemien førte til at skolene ble stengt i mars. Lærerne ga tilbakemeldinger og vurderinger til enkeltelever på prøver via videofunksjonen i Teams, uten å være kjent med at videoene samtidig ble lagret i videotjenesten Stream. Problemet var at tilgangen i Stream sto automatisk innstilt på «tilgjengelig for alle i organisasjonen». Hvis man ikke aktivt gikk inn og endret tilgangen til privat, kunne videoen søkes opp og sees av 12.500 andre elever og ansatte i Innlandet.
Kommentarer til denne saken