Gå til sidens hovedinnhold

Fullt hus på Resonans: Fire minutter med lidenskap

Tangokveld med musikk og dans hos Resonans

Artikkelen er over 1 år gammel

– Tangoen er som en fire minutters miniopera. Den har mange elementer, poesi, dans og dans, sier Per Arne Glorvigen.

For abonnenter

Sammen med sine musikere og dansere viste han publikum i en stappfull blackbox hva argentinerne kan få ut av fire minutter fortettet musikalsk lidenskap. Og om musikken ikke var nok, de to danserne Cyrena Drusine og Steinar Refsdal viste med all tydelighet at tango er langt mer enn en dans. I den leves pasjoner og følelser ut, enten det er glede, savn eller sorg.

Viktig fornyer

Men tangoen begynte som en slags lyssky virksomhet, i kneiper, bordeller og bakgater. Der blandet man vals med cubanske og afrikanske rytmer, og litt til. Det tok sin tid før tangoen ble stueren og kom inn i de bedre salonger. En viktig fornyer av argentinsk tango er Astor Piazzolla, og konserten onsdag kveld kom i stor grad til å omfatte hans musikk. Sammen med fiolinist Mari Birgitte Bølgen Halvorsen og bassist Steinar Haugerud åpnet Per Arne Glorvigen med Piazzolla Buenos Ayres ved midnatt. Trekkspillvarianten bandoneon er blitt Glorvigens hovedinstrument, men han begynte med å lære å spille vanlig trekkspill, med folkemusiker Oddvar Nygaard som lærer. Fascinert av Bach.

Les også Terningkast 6

Klassiske superhelter på Resonans-scena: «Det var som å lytte til en studioinnspilling. Men dette var live, der og da - på Gjøvik ...»

Piazzolla har latt seg inspirere av den store barokkmester Bach. Publikum fikk høre et stykke som kunne gi assosiasjoner til en Bach-koral, og for ytterligere å vise argentinerens fascinasjon for Bach, spilte de tre musikerne også en tangofuge.

Livlig – og dystert

Tangoen kom til Argentina – og Uruguay – i den første innvandrerperioden rundt forrige århundreskifte. En tid da immigrantene sørget for at det gikk livlig for seg i denne delen av Sør-Amerika. Men konserten bød også på et stykke med heller dystert tema, om et par som møtes for aller siste gang. En annen variant av par som møtes skildret en date i en park – en flik av himmelen, om man vil.

Les også

Vårprogrammet til Gjøvik Kultursenter: Slik vil de fylle kultursenteret med 200.000 personer i 2019

Utsolgt

For anledningen var det bygget opp et lite dansegolv, slik at publikum fikk følge godt med på det de to danserne gjorde, og applausen for både de som spilte og de som danset var stor og velfortjent. Resonans holder koken som et kulturtilbud av høy klasse, og publikum belønner med fulle hus. Til denne konserten var alle plasser utsolgt for lenge siden.

Og selvsagt det aller beste til slutt, en av Piazzollas mest kjente tangoer, Oblivion, der danserne virkelig fikk vise hva tango dreier seg om. Men det musikalske festprogrammet fortsatte ute i kafescena med mer tango og med suppe til alle frammøtte, så sant det rakk.

Kommentarer til denne saken