– Si fra om døde trekkfugler

RISIKERER SMITTE: Trekkfugler kan i år bringe med seg fugleinfluensa. Ender er blant dem som er mest utsatt for smitte. Arkivbilde

RISIKERER SMITTE: Trekkfugler kan i år bringe med seg fugleinfluensa. Ender er blant dem som er mest utsatt for smitte. Arkivbilde Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

I disse dager kommer trekkfuglene tilbake til Norge. Fylkesmannen i Oppland videreformidler en advarsel fra Mattilsynet om at mange av dem kan være syke.

«Et stort utbrudd av fugleinfluensa i Sentral-Europa gjør at det er økt risiko for at disse fuglene kan bære med seg smitte til Norge. Typen av fugleinfluensa er ikke farlig for mennesker, men er dødelig for både ville og tamme fugler», heter det i nyhetsmeldingen.

Mattilsynet vil nå intensivere overvåkningen av villfugl for å kunne oppdage smitte tidlig. Til det trenger de bistand fra publikum.

– Du kan hjelpe til med dette ved å ringe Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 når du finner døde fugler. En medarbeider vil da ta prøver av fuglen slik at eventuell smitte med fugleinfluensa kan oppdages, skriver Fylkesmannen.

Østlandet, Oslofjord-området, Nord-Trøndelag og Rogaland er mest sannsynlige landingsplasser for de aktuelle trekkfuglene. Andefugler (ender, gjess og svaner), måkefugler, vadere, rovfugler og åtselfugler som for eksempel kråke er mest utsatt for smitte.

Mattilsynet har iverksatt en rekke tiltak for å hindre at fugleinfluensaen brer om seg i Norge. Blant annet er det skrevet en «portforbudsforskrift» som sier at tamme fugler skal holdes innendørs eller ute under tett tak, påpeker Fylkesmannen i Oppland.

Artikkeltags