Har du hatt besøk av denne karen på fuglebrettet i vinter?

Med roser på kinn:
Gråsisikhannen lever ikke opp til navnet der den sitter med sitt vakre karminrosa bryst og kalott på hodet. Da gir kanskje det latinske navnet på arten, Carduelis flammea, et riktigere bilde.

Med roser på kinn: Gråsisikhannen lever ikke opp til navnet der den sitter med sitt vakre karminrosa bryst og kalott på hodet. Da gir kanskje det latinske navnet på arten, Carduelis flammea, et riktigere bilde. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den årlige hagefugltellingen er i gang og det signaliseres fra ornitologisk hold at vi har besøk av uvanlig store mengder gråsisik denne vinteren. Store flokker er observert. Trolig er det snakk om en invasjon fra øst.

DEL

Alle som har et fuglebrett i hagen og som har interesse av å fôre fuglene gjennom vinteren kan denne uka bidra til å være med på hagefugltellingen. Den har pågått i 10 år og er knyttet opp mot siste helga i januar, men det er mulig å delta i uka både før og etter denne helga. Hagefugltellingen er i regi av Norsk Ornitologisk Forening.

For å delta går du inn på fuglevennen.no på nettet. Der vil du få informasjon om hvordan og du skal gå fram og registrere fugleartene som besøker hagen din. Det høyeste antall av hver enkelt fugleart som du har på foringsbrettet eller i hagen skal registreres. Også fugler som bare flyr forbi kan registreres.

Ved å delta bidrar du med viktig informasjon om hvordan villfuglbestandene svinger opp og ned. Hvordan enkelte arter sliter, mens andre arter øker i antall.

Den vanligste fuglen i norske hager har alltid vært kjøttmeisen, men i vinter tyder det derimot på at vi har en invasjon av arten gråsisik. En art som alltid har vært til stede og lever for det meste av bjørk og ore frø. Ved selvsyn har jeg observert store flokker på 20–40 fugler som slår seg ned på foringsplassen og forsyner seg grovt av solsikkekjerner. Hiv deg med og tell fugler!

Artikkeltags