Frivilligheten må slippe å betale for andres avfall

Tor Magne Normann, administrasjons- og driftskonsulent hos Ting og Tøy, viser noe av søppelet de fikk dumpet hos seg tidligere i sommer.

Tor Magne Normann, administrasjons- og driftskonsulent hos Ting og Tøy, viser noe av søppelet de fikk dumpet hos seg tidligere i sommer. Foto:

Av
DEL

Meninger

Undertegnede var i juni i kontakt med ordførerkandidatene Solhaug, Sveen og Bjertnes med henhold til kostnaden frivilligheten har med søppellevering. Frivillige organisasjoner, lag og foreninger har bruktbutikker og loppemarked for å samle inn penger til sitt arbeid. Dette er et frivillig arbeid, hvor folk bruker av sin fritid til å selge brukte varer til inntekt for sin organisasjon. I slike sammenhenger er det ikke til å unngå at noe av det som samles inn, må kastes, dessverre. Dette er organisasjoner som selv ikke produserer ett gram søppel. Likevel må de betale i dyre dommer for levering på Dalborgmarka Gjenvinningsstasjon. Disse organisasjonene gjør i bunn og grunn et kjempemessig miljøarbeid.

De nevnte ordførerkandidatene lovte der og da at dette var noe de skulle ta tak i. Om ikke før i førstkommende budsjettrunde. OA hadde før ferien en serie kommentarer og artikler om dette problemet. Nå som valget nærmer seg, så har det vært dødsens stille om saken.

Gjøvik Krf har også dette på sitt valgprogram. Frivilligheten må slippe å betale for andres avfall. Uten frivilligheten stopper Norge, heter et godt uttrykk. Dette er en viktig sak som både reflekterer det viktige frivillige arbeidet som gjøres, og i tillegg er en viktig miljøsak.

Hvis alle varene som Gjøviks innbyggere leverer til bruktbutikker og på loppemarked, skulle vært levert direkte på Dalborgmarka, så ville det blitt en stor utfordring for Horisont. Horisont er et interkommunalt selskap som driver avfallstomtene i Gjøvik, Land og Toten-kommunene. De burde sammen med de styrende organer i sine kommuner gå sammen om å sette pris på den jobben som de nevnte organisasjoner gjør med å redusere avfallsmengden.

En annen sak i samme gate, er leveringen av trevirke. Når Horisont tar betalt for levering av trevirke, samtidig som de får betalt av Eidsiva Energi sitt fjernvarmeanlegg for trevirke, så er det noe som ikke henger på greip. Her skal Horisont ha i både pose og sekk. Får Horisont så dårlig betalt for trevirke at de må melke innbyggerne og frivillige organisasjoner for dette avfallet? Kanskje Horisont er for dårlig til å forhandle om hva de skal ha for trevirket? Slik det er nå vil mange enten brenne trevirke selv eller kaste det på skjulte plasser i naturen. Det samme skjer med mye annet avfall fra private. Er det slik vi vil ha det i naturen?

La de frivillige organisasjonene få fritak for avfallsleveringen. Gjøvik kommune må påvirke Horisont til å ta bedre betalt for trevirke.

Gjøvik Krf vil være med å påvirke de politiske beslutninger også i disse sakene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags