Fristen for å søke barnehageplass nærmer seg – dette bør du tenke på

Illustrasjonsbilde.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Første mars går fristen for de fleste ut for å søke barnehageplass, men hvilken barnehage bør man velge? Her er ekspertenes beste råd.

DEL

– Det viktigste er å oppsøke barnehagen selv. Ring barnehagestyrer og spør om det passer å komme innom en dag. De fleste er positive til det, sier Marie Skinstad Jansen, leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB), til NTB.

Selv om det er mange formelle ting man bør ser på – eksempelvis antall ansatte i forhold til antall barn, hvor stor andel av de ansatte som har pedagogisk utdanning og om organer som foreldreråd er på plass – handler mye om kjemi.

– Barnehagen skal passe hver enkelt familie, og det som passer for én familie passer ikke nødvendigvis for alle. Åpningstider, beliggenhet, uteområde, barnehagens profil og verdier, kjemien med de ansatte – alt dette bør man oppsøke barnehagene for å kjenne på, sier FUB-lederen.

Bruk god tid

For å få mest mulig ut av besøket i barnehagen, kan det være en fordel å gjøre research på forhånd.

Barnehagefakta.no finner du informasjon om hvorvidt barnehagen er privat eller kommunal, antall ansatte per barn, de ansattes utdanningsnivå, kostpenger, størrelse på lekeareal og resultater fra foreldretilfredshetsundersøkelser. FUB og flere andre har i tillegg utarbeidet utfyllende sjekklister over de viktigste spørsmålene man bør stille seg selv og barnehagene.

For å rekke å gjøre alt dette i forkant, bør du begynne å tenke på barnehagevalget i god tid før søknadsfristen, som for de fleste er 1. mars.

– Det er lurt å ikke vente til siste uke i februar – da kan barnehagene oppleve stor pågang fra foreldre som har mange spørsmål, påpeker Pia Paulsrud, fag- og kvalitetsdirektør i barnehagekjeden Espira.

Mange er ute i siste liten

En fersk undersøkelse fra medie- og reklamebyrået KO & CO antyder at mange foreldre ikke følger dette rådet.

– Analyser av internettsøk forbundet med barnehageplass viser at temaet er mer eller mindre fraværende gjennom størstedelen av året. Men i den siste uken før fristen 1. mars, skyter grafen rett til topps, sier daglig leder i KO & CO Nina Marie Hølke.

– Dette skjer hvert eneste år og betyr at svært mange begynner å lete etter informasjon om barnehager kun få dager før de må bestemme seg, sier hun.

Privat eller offentlig?

Debatten om hvorvidt man bør velge seg en privat eller offentlig barnehage har rast i flere år.

Private barnehager og tilhengere av private barnehager trekker gjerne fram Utdanningsdirektoratets årlige foreldreundersøkelse. Den siste viser at foreldre i private barnehager er noe mer tilfredse enn foreldrene i de offentlige. Å delta i disse undersøkelsene er imidlertid frivillig, og i fjor deltok kun 3.169 av 5.763 barnehager.

– Det stemmer at de private barnehagene har hatt en liten fordel de siste årene, men det er noen men her, sier NOVA-forsker Lars Gulbrandsen til NTB.

– For det første er det snakk om veldig små forskjeller. For det andre er undersøkelsesmetoden noe omdiskutert. Noen mener for eksempel at kommunale barnehager oftere blir pålagt å delta i undersøkelsene, mens de private i stor grad gjør dette frivillig. Men ingen har noen gang undersøkt dette systematisk, sier han.

Gjennomgangsmelodien er uansett at foreldre i stor grad er fornøyde både med private og kommunale barnehager.

– Man skal være ganske så ideologisk høy på pæra dersom man lar dette spørsmålet styre valget man tar, sier Gulbrandsen.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken