Jeg velger meg april!

April: Ei tid der naturen forlater sin dvale og bringer oss inn i en hektisk sommer.

April: Ei tid der naturen forlater sin dvale og bringer oss inn i en hektisk sommer.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Jeg stjeler fra Bjørnson når vi er inne i denne oppvåkningens  måned. Ei tid der naturen forlater sin dvale og bringer oss inn i en hektisk sommer. Ei tid, som i mine øyne flyr så altfor fort forbi..

Jeg er en alteter av naturopplevelser og trives godt med alle årstider, men våren er den tida hvor sansene virkelig får noe å bryne seg på.

Min ultimate villmarksopplevelse er nok vårnatta ute. Labbe innover skarekledte åser med en passe tung sekk, for så å lage seg et enkelt krypinn. Gjerne en kamuflasje, derfra man skånsomt kan bivåne vårspill og lydene i natta. Tiurens nebbskjæring der den sitter på nattkvisten. Avløses av ei hukrende perleugle eller spurveuglas mer monotone fløyting. Så begynner rødstrupen eller tiurklokka som den også blir kalt. Den første av småfuglene som låter i gryningen. Etter hvert lyder orrebuldret fra skogsmyrene og ofte toppes det av gjallende tranerop. Det hele blir en vårens symfoni.

Friluftsliv for meg handler om å ta seg tid. Særlig hvis man har med seg barn på tur. Da er det ikke hvor langt eller fort man går som teller. Det er hva man evner å sanse og formidle. Hver meter av en skogsti har i seg muligheter til spennende sanseopplevelser. Alt i fra mauren på tua til blomstrende spirer.

Lot meg provosere i påskefjellet der jeg ble irettesatt for å ha stoppet opp med familien midt i skiløypa for å prate litt om hare og rypespora som snodde seg bortover i fjellbjørkeskogen. Enkelte ganger tenker jeg at å investere i et sett truger til hele familien ikke hadde vært så dumt.
Noen ganger får jeg spørsmålet om hva som er så gromt ved å sitte og kope på en elgpost, harapost eller bare stirre tomt på en meitedupp. Svaret er tid. Jeg bedriver rett og slett koping som en del av min livstil.

– Knut Faldbakken skal ha sagt at «Koping er en spesiell sinnstilstand. Du er åpen og avslappet på en gang. Det å kunne la inntrykkene gå igjennom deg og skape avtrykk i sinnet uten konflikter og fordommer, det er å «kope». På den riktige måten. Slik ser du langt, både utover og innover.

Tid er luksus!
 

Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!
 

Bjørnstjerne Bjørnson

Artikkeltags