Nå lever snart både ørret og gjedde farlig i Mjøsa; fra venstre Jonas Jakobsen, Per Steinar Nilsen, Stefan Mathisen, Svein Pettersen og  Christian Prestegård Pettersen.
Brynjar Eidstuen

Ventetida er snart over

I sommer må du oppsøke favorittfiskeplassen din og melde inn fangsten din i OAs fiskekonkurranse. Tar du sommerens beste bilde eller video, blir du i tillegg foreviget av Herb.
Publisert

Endelig er det i ferd med å bli litt varmere i været, isen på Mjøsa og etter hvert også på høyereliggende vatn forsvinner. Det er snart fisketid igjen!

Når det begynner å nærme seg 1. mai, er det først og fremst hos mjøsfiskerne det begynner å krible, men det er mange arter å fiske etter – og ikke minst mange måter å fiske på.

Vi har samlet et knippe fiskere til en liten prat foran sesongen, noen veldig ihuga mjøsfiskere, en like ihuga gjeddefisker og en unggutt som like gjerne tar med fiskestanga til fjells.

Nye konkurranser

Alle setter pris på de nye konkurransene OA nå setter i gang. Nå er det ikke bare «storfiskerne» på Mjøsa som skal få navnet sitt i avisa. Vi kårer også største abbor, gjedde og ei åpen klasse for øvrige ferskvannsfisker.

Men kanskje det aller viktigste; vi skal også kåre beste bilde og video. Vinnerne vil få en tegnet variant av bildet og videoen – av OAs egen Herb.

Vær, vannstand og vind er variabler som alltid diskuteres når fiskere samles. Disse er intet unntak. Nå er spenningen ekstra stor rundt snøsmeltingen og hvor fort Mjøsa vil vokse.

– Det er i alle fall ingen fare med at vannstanden blir for lav, slik den var i fjor. Da var det flere som ikke kom utpå, og noen fikk også ødelagt propellen på båten, forteller Per Steinar Nilsen (39).

Isen har gått utenfor småbåthavna i Gjøvik, men vi skal ikke langt nordover for å finne den.

– Det er slett ikke sikkert det blir isfritt utenfor fiskehytta på Smedmoen til åpningen i år, sier veteranen Svein Pettersen (56).

Nyvalgt leder

Nyvalgt leder i Gjøvik Fiskerforening, Jonas Jakobsen (30), tripper litt. Han skal for første gang lose kameratkvelden i fiskerhytta i havn og må møte opp i god tid.

– Nå er det bare mjøsørreten som gjelder, sier Jonas, som ble slept rundt omkring på fisketurer – aller mest i Valdres – som smågutt.

– Når du først har fått én stor mjøsørret, vil du helst ha flere, fortsetter Jakobsen, som har 6,84 kilo som «pers» alene i båten. Men han har også en på 7,2 sammen med Einar Finstuen.

Han også fisker litt på isen vinterstid. En abbortur når det er fint vær er heller ikke å forakte.

Tidligere fotballspillere

– Å sitte utpå Mjøsa kan være en fin opplevelse også uten å få fisk, spesielt når det er stille og fint vær, sier Jakobsen – kjent for noen som fotballspiller i Gjøvik-Lyn, Gjøvik FF – og en sesong i Søndre Land.

– Den siste sesongen var for å prøve om fotball er like moro om du ikke trener hver dag. Det er det definitivt ikke, sier han.

Fotball forbindes også med Per Steinar Nilsen, som var en røslig målvakt i Gjøvik-Lyn som unggutt, noen sesonger i HamKam og til slutt i Vind.

Også han fisket mye til fjells tidligere, men ble bitt av mjøsørretbasillen.

– Det er litt mer stas å få fisker på to-tre kilo enn halvkiloen.

Rund og fin rugg

Nilsen er en forholdsvis fersk mjøsfisker, men har rukket å komme «på pallen» i OAs mjøsørretkonkurranse. For to år siden fikk han «en rund og fin rugg» på 7,8 kilo, den tredje største i kampen om OA-pokalen.

For mjøsfiskerne er det sekskilosgrensa som gjelder – eller «punding», som de kaller fisk på den størrelsen. Det kvalifiserer også til eget OA-diplom.

– Men det er langt imellom de store ruggene, sier Jakobsen. Han og Nilsen har bare én fisk på over seks kilo.

Veteranen Svein Pettersen har seks, den største på 7,2 kilo. Men så har han også 40 år bak seg på jakt etter mjøsørreten.

Hemmelig favorittvatn

Sønnen Christian Prestegård Pettersen (15) seiler bokstavelig talt i farens kjølvann.

– Jeg fikk meg egen båt for et par år siden, så nå fisker jeg alene, sier Christian, som går siste året ved Bjørnsveen ungdomsskole. Han fisker mest om kveldene og helgene nå i mai.

I fjor satte hans «pers» på Mjøsa med en fisk på 4,8 kilo. Han begynner med andre ord å nærme seg grensa for diplomfisk, med andre ord.

Christian fisker mest etter ørret, også til fjells. I Valdres trives han godt med å fiske med sluk etter fjellørreten. Og favorittvatnet er?

– Nei... det er hemmelig. Men det ligger i Øystre Slidre, sier han etter ei tenkepause. Det spørs om det ikke var der han tok sin største fjellørret på 1,5 kilo også.

15-åringen har ingenting å fiske etter abbor eller gjedde, heller – og dermed blir det ikke tid til så mye annet sommerstid.

– Nei, andre aktiviteter driver jeg ikke med, sier Christian, som avslører at området rundt Tangnesodden på hedmarkssida er en favorittfiskeplass på Mjøsa.

Har tjuvstartet

Stefan Mathisen (35) har allerede tjuvstartet sesongen. Han er nemlig gjeddefisker på sin hals, og dermed er han ikke avhengig av å vente til 1. mai.

– Jeg har vært utpå flere Mjøsa flere turer allerede. Sammen med et par andre tok vi i alt ti gjedder lørdag. Ingen veldig store, forteller Stefan.

Han er fra en skikkelig mjøsfiskerfamilie, og han var også ivrig etter mjøsørreten en periode.

– Men jeg synes det ble for kjedelig, for lenge mellom hver fisk. Dessuten er jeg ikke laget for å fiske om natta.

Stefan Mathisen med største gjedde så langt i fjor. Denne var 113 cm lang og veide 10,2 kilo.

Stefan Mathisen med største gjedde så langt i fjor. Denne var 113 cm lang og veide 10,2 kilo. Foto:

Tyskland og USA

Da han så en svensk gjeddefilm, ble han hekta. Etter det har han fisket etter gjedde på Mjøsa, i Sverige, Tyskland.

– Jeg har også vært en tur i USA for å fike etter «musky», veldig lik gjedda, men enda større. Den kan bli bortimot 30 kilo, forteller Stefan.

Han presiserer at han setter ut igjen nesten alle fiskene han får, spesielt de aller største.

– Jeg ser ikke noe problem med gjedda i forhold til ørretbestanden. De har jo alltid levd sammen i Mjøsa, sier Stefan, som gjennom åtte-ti år har spesialisert seg på gjeddefiske.

– Det jeg driver med er spinnfiske, og vi benytter tunge sluker, opp mot 100 gram, sier Gjøvik-karen, som har sin personlige gjedderekord på 12,4 kilo og 124 centimeter.

OAs fiskebørs og fiskekonkurranser 2018

OA har de siste årene hatt fiskebørs om ørretfangster i Mjøsa i månedene mai og juni. Dette vil vi fortsette med. Det samme gjelder for OA-pokalen til største mjøsørret og diplom til alle som tar fisk over seks kilo. Denne konkurransen går alltid fra 1. juni til 31. mai neste år.

For 2018 vil vi også dra i gang andre fiskekonkurranser, med følgende inndeling:

  • Største ørret tatt i innsjø
  • Største ørret tatt i elv
  • Største gjedde
  • Største abbor
  • Åpen klasse med alle øvrige fiskearter. Vinner velges av jury

For at en fisk skal kunne delta i konkurransene må den være tatt på stang og snøre.

Vinnerne får et tre måneders gratis digitalt abonnement på OA, samt en Gjøvik Fiskerforening wobbler.

Vi ønsker å få tilsendt både bilder og video. Beste fiskebilde og beste fiskevideo for 2018 vil få Herb-tegning av både fiskeren og fisken.

Alle under 16 år som sender inn bildebidrag til konkurransen vil få en original Harry-sluk.

OA vil en gang i uka presentere OA-børsen og nye fisker i konkurransene på nett og papir.

Send inn tekst og bilde på oa.no/fiskeplassen. Video kan lastes opp på oa.no/vis/videotips/

Fangster til konkurransene kan meldes inn på e-post: kine.fiskeenke@hotmail.com eller på telefon: 976 83 071

Fangster til fiskebørsen kan meldes inn til: Svein Pettersen (996 14 675), Stein Harald Torneby (917 45 875) eller Torbjørn Sørum (torbjorn@lrn.no)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken