Gå til sidens hovedinnhold

Frikar er ikke et nasjonalt kompani for scenisk folkedans

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Frikar har signalisert at de prøver å etablere seg selv som nasjonalt scenisk kompani for folkedans. De skriver i markedsføring av sin nye forestilling «Skaut», at de allerede er et nasjonalt kompani for scenisk folkedans. Oppland fylkeskommune med mandat til å dele ut titler? Kompaniet har etter et vedtak fått to millioner i støtte fra Oppland fylkeskommune (Innlandet Fylke) for å etablering og drift av Frikar – Nasjonal kompani for scenisk folkedans. Fylkeskommunen opplyser at Frikar enda ikke har blitt godkjent formelt som et nasjonalt dansekompani for scenisk folkedans, og at de tar forbehold om at de ikke har fått med seg en nylig utnevnelse i Kulturdepartementet. Fylkeskommunen har heller ikke mandat til å utnevne nasjonale kompani. Frikar sier at navnet er basert på et Fylkestingsvedtak, og ikke en selvutnevning. Men vedtaket om økonomisk støtte fra fylket tar neppe hensyn til navn. Om Frikar ville kalt seg Verdens kompani for scenisk folkedans, hadde sikkert Oppland Fylke gitt penger uansett.

Frikar presenterer at de er et nasjonalt kompani som fakta. Dess mer de snakker om det, jo enklere blir det kanskje å godta.

Vi godtar ikke slike sololøp fra Frikar, og vi vil heller ikke ha et nasjonalt kompani for scenisk folkedans.

Det interessante spørsmålet er om vi i 2019 skal fortsette å etablere nasjonale kompani. Folkedansen i Norge har bestandig hatt en sterk lokal og regional forankring, og kunnskapen om detaljer i de ulike dansene er spredt i mange ulike miljø og personer. Det å plutselig skal lage et nasjonalt kompani for en regional og lokal kultur, virker derfor uforståelig. Hvilke danser skal prioriteres framfor andre? Et tankeeksperiment som illustrerer dette, er om det skulle lages et nasjonalt orkester for folkemusikk. Der tradisjoner innen joik, hardingfele, trekkspill, fele og munnharpe skulle ivaretas. Enten måtte orkesteret gå på akkord med kunstneriske uttrykk, eller så må orkesteret ansette ganske mange musikere for å ha et relativt presentabelt utvalg av tradisjonene i Norge.

Frikar jobber kun med en meget snever del av folkedansen i Norge, det vil si akrobatisk halling og litt springar. Om kunnskapen i kompaniet om folkedans i Norge begrenser seg til dette, er det er tynt grunnlag å kalle seg nasjonal på.

Frikar er en utradisjonell aktør i scenekunstfeltet, slik som mange blant oss som driver med folkedans som kunst. Kompaniet har gjort mye bra, og vært en av flere sterke drivkrefter innenfor folkedansen de siste årene, men de har ikke gjort seg fortjent til å navngi seg som det nasjonale kompaniet.

Folkedansmiljøet holder i disse dager på å etablere en sårt tiltrengt utdanning av folkedansere på Universitetet i Sørøst Norge, avdeling Rauland. Vi har for tiden flere kompani, men sørgelig få folkedansere. Bør det ikke være en prioritet å få denne utdanningen på plass før en leker med tanken om å etablere et nasjonalt kompani på vegne av folkedansen? Frikar hatt en stor gjennomtrekk av dansere og pedagoger utenom Hallgrim Hansegård selv. Kompaniet har gjennom samarbeid, og ikke alene, lært opp og fått fram gode folkedansere. Frikar promoterer disse danserne som sine egne produkt, men dette er et arbeid som er gjort av mange institusjoner, enkeltpersoner og kompani. Folkedansere på scenen i Norge er et resultat av mange aktører. Frikar bør stoppe å ta æren for å lære opp dansere, men heller konsentrere seg om å være en del av det frodige økosystemet som folkedansen er.

Frikar har søkt støtte fra folkedansmiljøet representert ved «Samråingsmøte for folkedans», der blant annet Folkorg, Norsk Senter for folkemusikk og folkedans, Noregs Ungdomslag og dansekompaniene Villniss, Kartellet, Frikar og Hildur er representert. Frikar fikk imidlertid ikke gehør for sitt ønske om etablering i dette utvalget.

Norge har få, men veldig tydelige aktører som bruker folkedans på scenen. At Frikar skal få et nasjonalt ansvar på bekostning av disse kunstnerne og alle de regionale variasjonene inne folkedansen, tror vi det er mange som er uenig i.

Vi ønsker Frikar lykke til videre som kompani, sparringpartner og gode kolleger. Men ikke som et selvoppnevnt nasjonalt kompani for scenisk folkedans.

Kommentarer til denne saken