Vi ønsker alle at barna våre skal ha gode muligheter og leve gode liv. At de skal få brukt evnene og mulighetene de har. Barna våre ER framtida. Kanskje er du mamma, pappa, bestemor eller bestefar til en liten gutt eller ei lita jente? Da er likestilling noe som angår deg.

Ei jente har mindre sjanser til å bli leder og å jobbe fulltid enn en gutt. Hun kommer antagelig til å tjene mindre enn en jevnaldrende gutt. Per nå tjener menn cirka seks tusen kroner mer i måneden enn kvinner. Typiske kvinneyrker er gjerne lavtlønte. Er din jentes framtidige arbeidsinnsats verd mindre enn gutters? Er jenters valg dummere enn gutters? I tillegg til at kvinner tjener mindre, har de også mindre formue, de har færre aksjer og færre styreverv i aksjeselskap.

Også innen idrett må jenter regne med å ha færre muligheter. Det satses mindre penger på å utvikle kvinnelige talenter, og at de kvinnelige hopperne våre har kjempet hardt, er vi alle klar over.

Om jenta di vil bli kunstner, har hun dessverre liten sjanse til å klare seg i et allerede tøft marked. Nitti prosent av omsetningen av samtidskunst er av mannlige kunstnere. De oppnår også høyest pris på verkene sine.

Lista fortsetter, dessverre. Over områder der jenta di får det tøffere enn gutter. Der det må kjempes hardere, tåles mer. Hvorfor er det slik, i et land der vi tenker at vi er i verdenstoppen på likestilling?

Grunnene er naturligvis sammensatte, men hvis vi ser på de som bestemmer over oss, er det en klar overvekt av menn. Seksti prosent av de som sitter i kommunestyrene og på Stortinget, er menn. Jeg håper at du som leser dette vil stemme fram kvinner i høstens valg, jeg tror at en jevnere kjønnsfordeling vil komme oss alle til gode.

Om jenta eller gutten din vil bli bonde, samtidskunstner, lærer, sykepleier, teknolog, hockeyspiller, youtuber eller ordfører håper jeg hen får muligheten til det. Det trengs kvinnelige og mannlige forbilder på alle områder. Da kan vi ikke lenger finne oss i at det gjøres forskjell på mulighetene barna våre har.