Gå til sidens hovedinnhold

FRA OA-ARKIVET: «Død trost i gågata!»

Artikkelen er over 4 år gammel

Det var det året at bikkja faktisk beit postmannen, toget kjørte på en lama og en trost ble funnet død - midt på gata.

«Vestoppland politidistrikt loggførte hele 1203 meldinger om dyr i året som gikk. Ikke alle var like viktige», skrev OAs krimreporter Morten Høitomt 2. februar 2007.

Han hadde finstudert politiets årsrapport fra foregående år, og kunne berette følgende:

«19. april ble politiet kontaktet av en person som kunne fortelle at det lå en død trost i gågata i Gjøvik. Ni dager tidligere ble de oppringt om en katt som satt i et tre på Brandbu. Formodentlig i live. Profesjonelle som de er, klarte nok betjentene på operasjonssentralen å holde hodet kaldt da de mottok disse henvendelsene. Trosten var jo allerede å anse som en henlagt sak, og katta hadde vel større behov for brannvesenets stigebil enn politiets pepperspray.

Statistikken viser imidlertid også at en del kuriøse meldinger kom inn i løpet av året. Som 6. april, da en ilder løp omkring på Fellesskjøpet på Lunner. Eller 9. mai, da drosjen i Gjøvik kunne fortelle om en grevling som nektet å forlate vaskehallen deres.

Det framgår også at toget kjørte på en lama på Gran 25. juni, hvilket ikke er dagligdags på Gjøvikbanen. Fire dager senere ble forresten noen plaget av en bisverm i Fluberg. Og 13. august lot en elg til å ville legge seg inn på Gjøvik sykehus.

Bet postmannen

Det kan kanskje også nevnes at en hare ble påkjørt i Hunndalen 2. januar. Det er ukjent hvor den var på vei, eller hvordan det gikk med den. Det er derimot på det rene at en gammel klisjé ble satt ut i livet på Jaren 31. mars, da en hund faktisk bet en postmann.

Uten at det skal ha sammenheng med sistnevnte sak, satte en hund seg til å spise tabletter i Søndre Land 2. april. Dette ble lovens håndhevere behørig orientert om. De fikk også beskjed om at en undulat var funnet i Gjøvik 1. mai.

Bikkjeleven

Til sammen noterte politiet seg altså 1203 slike meldinger over årets 365 dager. Den største gruppa gjaldt menneskets beste venn: Cirka 550 meldinger omhandlet løshunder, hittede hunder og klager på diverse bjeffing. Det var også noen få meldinger hvor hunder hadde angrepet mennesker og dyr.

Ser vi nærmere på de andre dyrerasene, fordelte meldingene seg slik: 99 rådyr, 64 elg, 48 hester, 27 sauer, 27 katter, 25 rever, 24 kuer, 22 fugler, 12 grevlinger, ni svaner, fire ender, tre kaniner, to bjørner, to hjort, en ulv, en hønsehauk, en ilder, en bisverm, en geitebukk, en lama, en undulat, ei due, ei rype - og en trost.»

Kommentarer til denne saken