Fra i dag 15. juni vil den alminnelige promillegrensen på 0,2 også gjelde for ruspåvirket kjøring med små elektriske kjøretøy. Blåser du over lovlig verdi vil du dermed også måtte belage deg på en tid fremover uten førerkort.

Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt sier til Oppland Arbeiderblad at de har stanset en beruset mann i 40-årene på elsparkesykkel i Hunndalen onsdag kveld.

– Ja, dette er førstemann, sier von Obstfelder.

Anmeldt

Han forklarer at politiet ble varslet av vitner om en mann som fremsto svært beruset i det aktuelle området. Politiet påtraff mannen på elsparkesykkelen og ifølge von Obstfelder hadde mannen skrubbsår på begge knær.

– Hvordan han har skadet seg vet vi ikke nøyaktig, men han ble fremstilt for legevakt og blir anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

von Obstfelder sier til OA at det ikke ble tatt beslag i noe førerkort, av den enkle grunn at mannen ikke hadde førerrett på bil.

– Men i utgangspunktet er det førerkortbeslag som er en av straffereaksjonsmulighetene nå. sier han.

– Er det en etterlengtet mulighet for dere å kunne gi slike reaksjoner?

– Det har jo vært en hel del ulykker i helger og på nattestid. Vi håper at de nye reglene gjør at folk tenker seg godt om.

Påbud om hjelm

Ved siden av innføringen av promillegrense, blir det dessuten forbudt for barn under tolv år å kjøre elsparkesykkel. Det innføres også et påbud om bruk av hjelm for alle under 15 år.

Alle regelendringene har som mål å få kontroll på den utbredte bruken og få ned ulykkestallene.

– Med den eksplosive økningen i bruk av små elektriske kjøretøy vi har sett de siste tre årene, har vi dessverre også sett et uakseptabelt høyt antall skader. Vi må ivareta sikkerheten, tryggheten og fremkommeligheten til både brukere av slike kjøretøy og deres medtrafikanter, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i slutten av forrige måned.