Jo Inge Bergets leggtreff i nettaket brøt 520 minutters norsk måltørke i privatlandskamper da Finland ble slått 2-0 i en kamp som ellers var ytterst forglemmelig.

Stefan Johansen fastsatte resultatet i tomt bur etter å ha vunnet en duell med keeper etter et finsk tilbakespill sju minutter før slutt.

For første gang på 804 dager vant Per-Mathias Høgmos landslag dermed en privatlandskamp igjen. At det skjedde mot et finsk landslag som kom rett fra 0-5 i Polen, og etter en alt annet enn forrykende norsk innsats, får så være. Også at det skjedde foran bare 4675 tilskuere, det laveste tall i en Ullevaal-landskamp på nesten 24 år.

I det 57. minutt bet Norge seg fast i et angrep på venstresiden, men etter en fin vending av spillet kom gjennombruddet på motsatt side. Håvard Nordtveit ble spilt fram, og hans flate innlegg gikk så vidt forbi Valon Berisha og Alexander Søderlund før det fant leggen til Berget ved lengste stolpe.

I det samme målet der han traff to ganger mot Kroatia i september brøt Malmö-spilleren Norges lange måltørke i privatlandskamper. Det var også Norges første sjanse i kampen mot Finland, så effektiviteten var det ikke noe å si på.

Drøyt to minutter senere skjøt Roman Eremenko i stolpen på Finlands første sjanse, og samme mann tvang André Hansen til en god redning kvarteret før slutt, så denne gang hadde Norge marginene på sin side. Det har også vært sjelden vare under Høgmo.

Null og null

Høgmo har snakket om at laget skal spille mer direkte enn i fjor høst, men selv ikke med den beste vilje var det mulig å se den intensjonen i det Norge viste i en første omgang som ga null sjanser og null underholdning.

Tross varierende prestasjoner har landslaget de siste årene blitt vant til å spille for godt fylte tribuner på Ullevaal, men laget ble tirsdag møtt av titusener av tomme seter, og de som ble hjemme kan vanskelig beskyldes for dårlig teft.

30 finske tilhengere lagde faktisk mer stemning enn resten av publikum. Ikke siden Færøyene ble slått 2-0 i mai 1992 har det vært færre tilskuere i en landskamp på Ullevaal.

Etter 0-5-tapet i sin debutkamp lørdag brukte Finlands landslagssjef Hans Backe tre midtstoppere i en fembackslinje for å stoppe de norske. Lenge virket det overdrevet. Norge var ikke i nærheten av en målsjanse i første halvdel, og det var tilløp til ironisk applaus da laget etter en halv time vant sitt første hjørnespark.

Byttet og vant

Norge beholdt ofte ballen i mange trekk, men spilte for det meste på tvers eller bakover. Finnene kom heller ikke til sjanser før pause, men hadde iallfall et par avslutningsforsøk ved Robin Lod og Joona Toivio.

Før omgangen var over hadde Norge passert 500 målløse minutter i privatlandskamper, en rekke som gikk tilbake til juni 2014.

De få gode tilløpene Norge hadde, kom ved kombinasjoner mellom Haitam Aleesami og Valon Berisha på venstrekanten. Ved pause byttet Høgmo fire mann og brøt opp den kombinasjonen ved å flytte Berisha over på høyresiden.

Jo Inge Berget var en av de fire som kom inn, og han trengte bare 11 minutter på banen før han scoret målet som banet vei for årets første landslagsseier.

Stefan Johansen, med kapteinsbindet etter at Per Ciljan Skjelbred ble byttet ut, var offensiv da han presset keeper til en dårlig berøring og punkterte kampen. (©NTB)