Gå til sidens hovedinnhold

Fosterhjem i krisetid

Artikkelen er over 1 år gammel

I den nye hverdagen med hjemmekontor, hjemmeskole og søskenkrangling er det kanskje mye å be om at du åpner hjemmet og hjertet ditt for en til. Men du får spørsmålet likevel.

Innsendt artikkel

Avdelingsleder ved Fosterhjemstjenesten i Oppland, Solveig Morten Buraas ber folk vurdere å bli fosterhjem for ett av de sju barna som venter på fosterhjem i Oppland nå.

Region Øst består av de tidligere fylkene Hedmark, Oppland, Østfold og Akershus. Her er det til sammen 66 barn som venter.

– Noen venter i statlige beredskapshjem, andre hos slekt og venner. Noen venter hjemme, i hjem som ikke fungerer og som ikke gir god nok omsorg. Der kan de ikke bli lenge, sier Buraas.

Frykter stopp

I Bufetats nordligste region opplever de nå fullstendig tørke angående nye henvendelser fra folk som vil bli fosterhjem. I forrige uke tok ingen kontakt. I Region øst er det ikke så ille ennå, men avdelingslederen frykter at det kan skje også her og tegner et dystert bilde av situasjonen.

– De barna som allerede venter på fosterhjem må slippe å leve enda lengre i en uviss og vanskelig situasjon. Vi vet også at isolasjon for mange familier fører til økt vold, flere overgrep og omsorgssvikt, så det er ingen grunn til å tro at behovet for fosterhjem vil minke, sier hun.

Oppfordrer til videre dugnad

Fosterhjemstjenestens oppgave er å hjelpe kommunene med å finne gode fosterhjem, men de trenger hjelp fra lokalsamfunnet. De trenger at familier kontakter dem og melder sin interesse for å få vite mer om hva denne jobben innebærer.

Les også

Da 16-åringen Christiane trengte et nytt hjem, åpnet Arne og Nina hjertedøren

– Vi liker å tenke på det som en dugnad, sier Solveig Morten Buraas.

Hun håper den nasjonale dugnadsånden vi har sett de siste ukene kan spre seg til flere deler av samfunnet, og at omsorgen vår kan innbefatte også andres barn.

– Mange har kanskje litt ekstra tid til overs nå, sier hun.

Å forberede seg på å bli fosterhjem innebærer hjemmebesøk av Fosterhjemstjenesten og – etter hvert – at man fullfører en grunnopplæring, såkalt PRIDE-kurs.

Digitale løsninger

Også i rekrutteringen av fosterhjem har det tvunget seg fram nye løsninger for å få oppgavene gjennomført. Nå gjennomføres møter via Skype eller FaceTime, og de månedlige informasjonsmøtene avløses av et nettbasert informasjonsmøte.

– Det er viktig å understreke at det er lav terskel for å ta kontakt med oss, og at all kontakt er helt uforpliktende, sier Solveig Morten Buraas, avdelingsleder ved Fosterhjemstjenesten i Oppland.

Kommentarer til denne saken