Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt ikke start for 3. divisjon og breddefotballen: – Veldig skuffende

Fredag satte myndighetene foten ned for oppstart av breddefotballen etter koronapandemien. Det reageres det på i hele Fotball-Norge.

Spesielt klubbene i 3. divisjon menn og 2. divisjon kvinner, hvor vi har både FK Toten, SK Gjøvik-Lyn og Raufoss, ventet i spenning på svaret fredag – og det var negativt.

Norsk Toppfotball svarte i helga med å sende oppfordring til klubbene i eliteserien og OBOS-ligaen om å markere misnøyen med avgjørelsen.

Raufoss Fotball gjorde det allerede mandag kveld på klubbens første «hjemmekamp» på Jessheim stadion.

«I tillegg til et opprop som blir gjengitt av speaker stiller vi med et breddelag – i vårt tilfelle Raufoss damer/rekrutt. Disse skal delta ved å være med på innmarsjen og stå ute på banen sammen med spillerne før kamp», skriver daglig leder Bent Dalby i en e-post.

Egen minibuss

For å få til dette og i henhold til kampprotokollen som må følges, måtte disse utøverne ha en rolle på arrangementet. Dame-/rekruttspillerne til Raufoss var derfor ballhentere under kampen.

Klubben hadde ordnet med egen minibuss for transport til og fra kamp.

Også i de lokale 3. divisjonsklubbene reageres det på at starten er ytterligere utsatt. Det siste som ble sagt fredag var at myndighetene og Norges Fotballforbund skulle gjenoppta kontakten 10. august.

– Veldig skuffende, er kommentaren fra styreleder i FK Toten, Jo Solberg.

Les mer

Norges Fotballforbund:– Krevende å komme i gang med kamper 8. august

Demotiverende

Han mener det nå begynner å bli kritisk for å få avviklet også en halv serie i 3. divisjon.

– Ja, det begynner å bli mer og mer vanskelig. En siste frist som er nevnt for å få avviklet en halv serie er 10. september. Men før det må jo lagene få anledning til å trene med fullkontakt i minst to-tre uker, fortsetter Solberg.

Både han og trener Pål Tallerud påpeker at avgjørelsen er demotiverende for spillerne, som nå må fortsette med en type trening de har holdt på med siden påske.

– Også uvissheten om når de kan spille vanlig fotball på trening tærer på motivasjonen, forståelig nok, sier Solberg.

Ingen av spillerne i FK Toten er på lønn, og det er ifølge Solberg ikke aktuelt med permitteringer på trenersida.

«Supermann» overtok sjefsrollen: – Denne kampen ville jeg vinne, noe ekstremt også

Ekstremt kritisk

Mer fornøyd er heller ikke styreleder i SK Gjøvik-Lyn, Geir Langedrag.

– Det er fryktelig vanskelig å drive et 3. divisjonslag i en slik situasjon. Vi er rett og slett veldig misfornøyd med avgjørelsen.

Langedrag mener at det faller på sin egen urimelighet når argumentet er transport.

– Vi kunne ha fulgt alle retningslinjer uten problemer. Nå er dette ekstremt kritisk både for økonomien og spillergruppa.

Han utelukker derimot at det er aktuelt å gå til nye permitteringer, slik klubben gjorde i vår.

– Dette er en påkjenning for spillerne, og de får ei ekstra ferieuke nå i juli. Ellers vil laget trene i håp om at det ordner seg. Jeg har tiltro til at fotballforbundet klarer å rydde opp og få innført trening med fullkontakt før 1. august, sier Langedrag.

Felles varsku

Lederne i Norges 18 fotballkretser roper et felles varsku til regjeringen og hevder tiden er i ferd med å renne ut med hensyn til å gjenåpne breddefotballen.

Utspillet kommer i et åpent brev kretslederne har sendt regjeringen. Der bes det innstendig om at de delene av norsk fotball som fortsatt ikke har fått klarsignal til å starte opp full aktivitet, får nettopp det senest 1. august.

Sist fredag ble det kjent at myndighetene ikke vil åpne opp for kamper og treninger i breddefotballen i juli. Bakgrunnen er frykten for en oppblussing av koronasmitte. Når klarsignalet kan komme for de delene av idretten som fortsatt må begrense sin aktivitet, er uvisst. Det neste møtet mellom Norges Fotballforbund, Norges Idrettsforbund og den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet skal være berammet til 10. august.

En ytterligere utsettelse av oppstarten ser lederne i landets 18 fotballkretser mørkt på.

«Uten normal trening fra senest 1. august, kan vi gå glipp av årets fotballsesong. Det høres kanskje ut som krisemaksimering at tiden er i ferd med å renne ut, men den er det. Det er krise!», heter det i brevet som nå er sendt regjeringen.

Brevet er undertegnet av Tore-Christian Gjelsvik, leder i Hordaland fotballkrets.

Kommentarer til denne saken