Unngå denne på bilferien i sommer

BEKYMRET: Forsikringsbransjen frykter ulykker som følge av overfylte takbokser.

BEKYMRET: Forsikringsbransjen frykter ulykker som følge av overfylte takbokser. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Takbokser er flittig brukt av norske bilister, og ikke bare om vinteren. Men skal du på bilferie i sommer bør du helst finne plass til bagasjen i bilen.

DEL

Forsikringsbransjen frykter ulykker som følge av overfylte takbokser.

– Gjennom vinteren har vi fått en god del skader med takbokser som enten har vært feilmontert, overfylt eller rett og slett ikke ble lukket godt nok igjen. Av erfaring vet vi at mange velger å bruke takboksen også når de drar på bilferie om sommeren, men vi anbefaler det ikke, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.


Kan være livsfarlig


I en NAF-test av takbokser for to år siden viste det seg at flere av takboksene ga etter i en kollisjon i kun 40 km/t, der vekten av lasten i boksene var fra 50 til 75 kilo. Bråbremser man i stor fart vil det kunne få alvorlige følger dersom lasten i takboksen ikke er skikkelig sikret.

– Tar du likevel i bruk takboks på bilferie i sommer bør du pakke myke ting som ikke inneholder noen skarpe, tunge eller harde gjenstander. Klær, håndduker og soveposer kan pakkes i poser som stroppes fast i gulvet inne i selve takboksen.
Det er viktig å sikre alt slik at ingenting kommer som et prosjektil ut av boksen under en kraftig oppbremsing eller sammenstøt. Og husk å låse lokket skikkelig, sier han.


En annen viktig faktor ved takboks er at bilens kjøreegenskaper endres. En bilferie i utlandet kan gjerne medføre kjøring på motorvei hvor tillat hastighet er høy. Det kan være fristende å kjøre i over 130 km/t på Autobahn, men har du takboks bør du ligge i høyrefila og ta det rolig.

– En overlesset takboks kan endre bilens kjøreegenskaper drastisk og skape farlige situasjoner. Last på taket flytter bilens tyngdepunkt, så en bør alltid kjøre varsomt og lære seg bilens kjøreegenskaper i fart med takboks. De fleste takbokser har dessuten en fartsbegrensning på rundt 130 km/t og det er ikke uten grunn, sier Setnes.


Fleskfylt takboks


Det er gjerne barnefamilier som tyr til takboks for å få alt med seg på bilferien. Et hundebur og en barnevogn fyller fort opp bagasjerommet, og man vil gjerne ha med seg nok feriebagasje. Selv om takboksen har et stort volum, er kapasiteten i forhold til vekt ofte begrenset til 50 – 70 kilo. På vei hjem i stappfull bil kan fort billigvarene også havne i takboksen.

– Det er ingen hemmelighet at nordmenn liker å handle billige matvarer i utlandet, men en takboks full av billig flesk som blåser av taket på motorveien kan være livsfarlig. Selv lette gjenstander kan bli dødelige prosjektiler. Å kjøre med usikret last i en takboks kan få alvorlige konsekvenser, sier han.

Det har vært flere hendelser på norske veier hvor takbokser har vært involvert.
I mars i fjor skjedde en alvorlig nestenulykke på Riksvei 7 da lokket på en takboks løsnet og holdt på å treffe frontruten på en annen bil i 80 km/t.

Det viktigste man kan gjøre før en legger ut på bilferie med bilen full av folk og bagasje er å gå nøye over hvor ting er plassert. Det gjelder å pakke de tyngste tingene nederst og fremst i bagasjerommet, sikre løse gjenstander og tenke gjennom hva som kan skje i kupeen ved et sammenstøt.

– Mange ulykker kunne vært unngått dersom bilen var lastet bedre. Det gjelder for takbokser også. De siste årene har vi imidlertid sett en bedring og holdningsendring i forhold til pakking av bagasje og sikring i bil. Dette er en trend vi håper fortsetter, og at vi unngår alvorlige ulykker på veien i sommer hvor pakking av bilen er en utløsende årsak, sier Setnes.

Slik sikrer du takboksen:

Følg monteringsanvisningen og vektbegrensningene.
Sjekk at festanordingene ikke har skader eller rust som svekker innfestingen. Ikke fyll mer i boksen en angitt fra produsenten, det gjelder også total vekt.
Sørg for at alle gjenstandene er veldig godt sikret i takboksens gulv.
Lær deg hvordan takboksen påvirker bilens kjøreegenskaper.
Ikke kjør fortere enn boksen er konstruert for å tåle.
Husk at vind forsterker kraften takboksen utsettes for under kjøring.

Artikkeltags