Foran serierunden i 1. divisjon: Hvilken poengkonge sørger for direkte opprykk?

Pontus Engblom (t.h.) er toppscorer i 1. divisjon med 15 mål. To av dem kom i bortekampen mot Parfait Bizoza og Raufoss.

Pontus Engblom (t.h.) er toppscorer i 1. divisjon med 15 mål. To av dem kom i bortekampen mot Parfait Bizoza og Raufoss. Foto:

Av

Det er tett i toppen i årets 1. divisjon. Mens Aalesund ser ut til å ha sikret seg opprykket, blir det trolig kamp helt inn mellom Sandefjord og Start. En duell to formsterke angripere kan avgjøre.

DEL

Starts Aron Sigurdarson og Sandefjords Pontus Engblom har vært uhyre viktige for sine klubber i årets sesong. Sigurdarson står med imponerende 20 målpoeng så langt i årets sesong etter 21 kamper.

Fasiten er elleve mål, sju målgivende pasninger og to indirekte målgivende pasninger. Det siste er situasjoner hvor spilleren er involvert i en scoring, men som ikke teller i den offisielle assiststatistikken.

Engblom på sin side har 18 målpoeng og er på andreplass i poengligaen. 15 av de 18 poengene er scoringer fra svensken, som har blitt toppscorer i Norges nest øverste divisjon to ganger før.

Tror på Start

Start og Sandefjord har like mange poeng, men Start leder på målforskjell. Eurosport-kommentator og ekspert på 1.-divisjon, Amund Lutnæs, tror de gulkledde går til Eliteserien sammen med Aalesund.

– Start går direkte opp fordi de har flere matchvinnere i troppen (i tillegg til Sigurdarson) enn det Sandefjord har. I tillegg leverte sørlendingene et veldig bra overgangsvindu, mener Lutnæs, som også tror Sigurdarson går seirende ut av duellen mot Engblom.

– Sigurdarson har vært en åpenbaring for Start i år. Han har scoret noen spektakulære mål og er en matchvinner med veldig gode spillere rundt seg. Engblom kan fort bli litt alene som ensom spiss, sier Lutnæs til NTB.

Klar for Eliteserien

Aalesunds Niklas Castro leder NTB-børsen etter 21 runder, men må nøye seg med å dele andreplassen med Engblom når det kommer til målpoeng.

Lutnæs tror Castro går til topps i poengligaen til slutt.

– Han gikk fra å være en poengplukker i Kongsvinger i fjor til å bli en poengplukker i Aalesund i år. Han har hatt en veldig fin utvikling i de to siste sesongene. Han legger opp, og han scorer selv. En spiller alle må se opp for. Han er klar for å ta steget opp til Eliteserien nå, sier Lutnæs.

Adem Güven er nummer to på toppscorerlista i 1. divisjon med 13 mål - her i kamp med Raufoss' Edvard Race.

Adem Güven er nummer to på toppscorerlista i 1. divisjon med 13 mål - her i kamp med Raufoss' Edvard Race. Foto:

Topp 10 i poengligaen

1) Aron Sigurdarson, Start, 20 poeng

2) Pontus Engblom, Sandefjord, 18

2) Niklas Castro, Aalesund, 18

4) Stian Sortevik (KFUM): 16

5) Adem Güven (Kongsvinger): 15

5) Sigurd Haugen (Sogndal, solgt i sommer): 15

7) Pape Habib Gueye (Aalesund): 14

7) Mikkel Maigaard (Raufoss, solgt i sommer): 14

7) Oneykachi Ugwuadu (Sandnes Ulf): 14

10) Simen Bolkan Nordli (HamKam): 13

Rundens godbiter

Sogndal - Sandefjord

Sogndal er muligens i bedre form enn tabellen tilsier. På de siste seks kampene har det blitt fire seirer og to knepne tap mot topplagene Aalesund og Start. Klubben har hatt seks forskjellige målscorere på de åtte siste målene som er scoret. Med Andreas Hoven og Eirik Schulze i spissen har mannskapet tatt over scoringsansvaret fra Sigurd Haugen som forlot klubben tidlig i august. Sandefjord på sin side er avhengig av seier for å holde tritt med Start i kampen om direkte opprykk. Det omvendte oppgjøret endte 3-0 til Sogndal - ett av Sandefjords to tap denne sesongen.

KFUM - Skeid

Et lokaloppgjør med mye på spill! Hjemmelaget har overrasket alle denne sesongen med kaptein Stian Sortevik og flere rundt seg i blendende form. Nå er bl.a. Olav Øby (Kristiansund) og Moses Mawa (Strømsgodset) borte, og opp til direkte opprykk er det ni poeng. Sju kamper uten tap, men hele fire har endt uavgjort. Byrival Skeid kjemper en helt annen kamp. Før runden ligger Tom Nordlies gutter på kvalifiseringsplass, og de rødkledde har spilt seks kamper uten seier nå. Her kan det bli temperatur!

Topp 5 på NTB-børsen

Niklas Castro (AaFK): 6,53

Stian Sortevik (KFUM): 6,19

Pape Habib Gueye (AaFK): 6,14

Robin Rasch (KFUM): 6,00

Daniel Leo Gretarsson (AaFK): 5,95

Topp 5 målscorere

1) Pontus Engblom (Sandefjord): 15

2) Adem Güven (Kongsvinger): 13

3) Aron Sigurdarson (Start): 11

4) Pape Habib Gueye (AaFK), Mikkel Maigaard (Raufoss), og Moses Mawa (KFUM): 10

Topp 5 målgivende pasninger

1) Stian Sortevik (KFUM): 11

2) Niklas Castro (AaFK): 9

3) Ingvald Halgunset (Sandnes Ulf): 7, Aron Sigurdarson (Start): 7

5) Tobias Christensen (Start), Anton Henningson (Raufoss) og Martin Holmen (Notodden): 6

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags