Uka før jul var andel omikrontilfeller seks prosent blant de som testet positivt på covid-19. Sist uke var andelen oppe i 94 prosent. En helt vanvittig økning, som sier noe om smittsomheten i denne varianten.

Men nå har også omikron fått en undervariant, BA.2, som viser seg enda mer smittsom en den opprinnelige. Det er fryktinngytende fascinerende å lese hvordan viruset først ble påvist med fire tilfeller i Norge 4. januar, og selv med alle de begrensninger og formaninger som har påhvilt oss i denne perioden, økte til 611 påviste tilfeller 19. januar. Foreløpig er det i Oslo denne varianten er i oppblomstring. Men også denne gang er våre danske og svenske naboer lenger framme i forløpet, og der ser det ut til at BA.2 allerede er i ferd med å overta for modervarianten.

De siste dagene knuses alle smitterekorder både lokalt og nasjonalt. I den siste ukerapporten som ble publisert onsdag, skriver folkehelseinstituttet at «Vinterbølgen drevet av omikronvarianten vil øke de nærmeste ukene og trolig smitte mange hundre tusen.»

Det skal godt gjøres å helt unngå smittefarlige situasjoner da. Det er bare å forberede seg mentalt på å bli utsatt, og sette sin lit til at vaksinene beskytter mot å utvikle alvorlig sykdom. Av de som ble lagt inn på sykehus med covid-19 som hovedårsak sist uke, var 46 prosent ikke vaksinert. Den gode nyheten er at 41 prosent av befolkningen nå har fått sin tredje vaksinedose.

Fra 46.332 positive prøver i uke 1 var det fram til onsdag meldt inn 70.342 nye tilfeller av covid-19 i uke 2. Særlig mange barn og unge blir nå smittet. Det ser vi også lokalt, der både barnehager og en rekke skoler nå er i testregimer. For mange oppleves situasjonen som en unntakstilstand, med mange regler og bestemmelser å ta hensyn til mens man forsøker å skjøtte både familie og jobb.

Håpet er at denne vinterbølgen faktisk bringer oss litt raskere mot enden av pandemien. Når så mange formodentlig opparbeider motstandsdyktighet, må oppmerksomheten vendes mot at også mindre privilegerte land får sin del av vaksinene. Så kan vi håpe å ikke igjen lammes av en farligere variant av det fryktede viruset.