Gå til sidens hovedinnhold

For de tapende sykehusbyene vil det bli enda en tung kamp; å bevare et best mulig tilbud i byggeårene

oa mener

Etter alle disse årene, forslagene, kranglene, uttalelsene, vedtakene, føringene og høringene, er sykehussaken i Innlandet på oppløpet. Endelig! Den jevne innbygger har antakelig mistet oversikten over alle vendingene for lengst. Ansatte er slitne etter tiår med stadig nye alternative utsikter og usikkerhet. Røyken ligger fortsatt tett over den politiske slagmarken. Men fredag letner det såpass at vi får se hvordan administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard i Sykehuset Innlandet ser for seg den framtidig sykehusstrukturen i fylket.

Spenningsmomentet er fortsatt der, men oddsen er lav på at styret i Sykehuset Innlandet får seg forelagt alternativer i tråd med skissene som ble lagt fram for styret i Helse sør-øst sist uke. I så fall betyr det slutten for sykehusene på Gjøvik, Reinsvoll, Hamar og Sanderud. Om da beslutningstakerne ikke legger til side høringsrundens store oppslutning om å få Mjøssykehuset tilbake til Moelv, og går for prosjektgruppas anbefaling med hovedsykehuset på Brumunddal.

I den grad sykehusadministrasjonen lyttet til signaler fra Helse sør-østs styremøte sist uke, var det der fortsatt noen som ikke forsto motstanden mot Brumunddal og prosjektgruppas anbefaling. De ligger altså ikke med øret helt nedpå bakken.

Men i dette scenarioet lever i alle fall Gjøviks sykehus videre med et fortsatt noe uklart tilbud for planlagte operasjoner.

Argumenter har blitt skutt fra hofta de siste månedene. Det blir interessant å se hva sykehusadministrasjonen ser av konsekvenser ved de ulike alternativene langs veien fram mot Mjøssykehuset står klart og den nye strukturen kan iverksettes. Folk kommer ikke til å bli mindre sjuke i årene fram dit, og det kommer i alle fall ikke til å bli noe mer slingringsmonn på budsjettene.

Det er ingen grunn til å tro annet enn at samlingen av funksjoner og miljøer vil starte så snart vedtaket er fattet, selv om også et nullpluss-alternativ skal legges på bordet i den kommende konseptutredningen. For de tapende sykehusbyene vil det bli enda en tung kamp; å bevare et best mulig tilbud for pasientene i disse byggeårene.

Kommentarer til denne saken