Gå til sidens hovedinnhold

For å utdanne nok sykepleiere trenger NTNU studieplasser i praksis

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gudbrandsdølen Dagningen, Oppland Arbeiderblad og Avisa Valdres har de siste dagene skrevet om at NTNU i Gjøvik vil fryse muligheten til å søke opptak til deltidsstudier i sykepleie som desentralisert modell, fra og med høsten 2020. NTNU uteksaminerte i 2018 49 kandidater i studiemodellen, ikke 169 slik GD oppgir. I 2018 ble det uteksaminert sju med hjemmeadresse i Gudbrandsdalen, ni i Valdres, seks i Hadeland og elleve med hjemmeadresse utenfor Hedmark og Oppland. Tallene er noe lavere for 2019. Det er snakk om 55 studieplasser årlig fordelt på Gjøvik, Gudbrandsdalen, Valdres og Hadeland.

Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU har som oppdrag å bidra til en god helsetjeneste for hele befolkningen. Mangel på sykepleiere vil være en av de største utfordringene framover, og NTNU har et ansvar for å bidra til løsninger.

Vi arbeider kontinuerlig for å tilby utdanninger av høy kvalitet, og for å utdanne nok sykepleiere i tråd med samfunnets behov. For å oppnå dette trenger vi et tilstrekkelig antall studieplasser i praksis for våre studenter, både på sykehus og i kommunehelsetjenesten.

NTNU har utarbeidet en ny felles studieplan for bachelorutdanningen i sykepleie på tvers av våre tre studiesteder: Gjøvik, Trondheim og Ålesund. Målet er at vi skal øke kvaliteten på utdanningen, få mindre frafall og utdanne flere sykepleiere. Det nye studieprogrammet i sykepleie vil som følge av Forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger ha en annen oppbygging enn de gamle studieprogrammene.
Felles studieplan vil gjelde for studenter som starter studieåret 2020/2021. I en krevende overgangsperiode vil det nye studieprogrammet i sykepleie gå parallelt med de opprinnelige studieprogrammene, fram til våren 2024.

Heltidsutdanningen vil i perioden ha behov for et stort antall studieplasser i praksis, også i de tidsrommene i studieåret hvor NTNU tidligere har hatt mulighet til å tilrettelegge for studenter i vår desentraliserte deltidsutdanning.

Sykepleiestudentene skal ha studieplasser i praksis fra et bredt spekter av fagområder. I spesialisthelsetjenesten er det spesielt mangel på studieplasser i praksis innen kirurgi og psykisk helse. I kommunehelsetjenesten er det mangel på studieplasser i praksis innen psykisk helse.

Antall tilgjengelige og relevante studieplasser i praksis av god kvalitet i helsetjenestene setter begrensninger for hvor mange studenter NTNU kan ta opp. De årene hvor både opprinnelige og nytt studieløp i sykepleie skal gå parallelt vil det i perioder være behov for 60–70 flere studieplasser i praksis enn det som er tilgjengelig i dag.

NTNU er i kontinuerlig dialog med samarbeidsaktørene våre for å finne gode løsninger for å oppfylle samfunnsoppdraget på en god måte, og til det beste for våre studenter.

Kommentarer til denne saken