Det er mange diskusjoner om bilparken om dagen og det er generelt klokt rent bærekraftig å bruke det man har så lenge man kan. Vi har alle ulike behov, vi kan aldri skjære alle over en kam og si at én ting passer for alle. Derfor er det skremmende å se hva MDG i Oslo mener er god politikk. For vi i distriktene som ikke kan klare oss utelukkende med elbil er tydeligvis ikke lenger velkommen til hovedstaden hvis Lan Marie Berg får det som hun vil.

Selv har jeg dieselbil, det er driftsikkert og fungerer godt i kulda. Det er ikke mange år siden regjeringen anbefalte å kjøpe dieselbil heller. Jeg tar gjerne helst en spasertur, sykkeltur eller tog hvis jeg kan, men noen ganger er bilen helt nødvendig. Ikke alle har mulighet til å kjøpe en ny elbil og med en utbygging av ladeinfrastruktur som går for sakte kan en forstå at folk har rekkeviddeangst på kalde vinterdager som vi har mye av. At folk kan ha bil og den bilen de har råd til er en frihet som igjen muliggjør inkludering i arbeidsliv, sosialt liv og foreningsliv med mer.

Vi må nå se på klima- og miljøpolitikk i et større perspektiv. Vi må se på bygg og anlegg, transport og annen industri og skape incentiver og ordninger som gir kraft til elektrifisering også her. Størst av dem alle er oljenæringen, med sin fagkunnskap i verdenseliten. Vi må stå klare når etterspørselen etter olje blir lavere. Omstille til grønne løsninger og annen etterspørsel som kommer. Vi mener ikke at noe skal skje over natta nå, men vi kan spå en nedgang i etterspørsel. Da må vi handle nå.

Omstillingen starter internt og for partiet Sentrum er det klinkende klart at vi er et parti som står klare for den endringen vi trenger. Vi er ikke styrt av gammeldags tenkning, manglende intern omstilling, ikke styrt av religion, ei heller styrt av andre foreninger eller organisasjoner, vi styrer etter bærekraftsmålene. For å få til omstilling må vi stå sammen om forandring, vi må ha mindre motsetninger og forene kreftene blant oss for å klare det.

Bærekraftsmål 17 lyder: samarbeid for å nå målene. For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det nye og sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling.

Partiet Sentrum stifter fylkeslag i Innlandet på lørdag. Det blir neste skritt i å utvikle politikken videre mot stortingsvalget.