Alenemor til fem fra Eritrea: – Godt å ha en flyktningvenn

GODE VENNER: Kristin Ringerud er flyktningvenn for fembarnsmoren Nadiya Abubeker fra Eritrea.

GODE VENNER: Kristin Ringerud er flyktningvenn for fembarnsmoren Nadiya Abubeker fra Eritrea. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Kristin er som en mor for meg, og en bestemor for mine barn, sier Nadiya Abubeker fra Eritrea og gir Kristin Ringerud en skikkelig knuseklem.

DEL

De to har blitt godt kjent etter at Vestre Toten voksenopplæring startet opp et Flyktningvenn-prosjekt for et år siden i samarbeid med frivilligsentralen og flyktningavdelingen i kommunen. Torsdag 15. mars skal de delta på et åpent møte om flyktningvenn-prosjektet på frivilligsentralen i Raufoss, der målet er å skaffe flere flyktningvenner.

Hjerteproblemer

Nadiya er alenemor til fem barn i alderen 3–14 år. Både hun og treåringen har hjerteproblemer. Det gjør henne ekstra bundet til hjemmet.

– Det er godt å ha en flyktningvenn og jeg liker Kristin veldig godt. «Når kommer Kristin til oss?» spør barna mine ofte. Hun hjelper dem med lekser og kjører dem på fotball. Av og til lærer hun oss å lage norsk mat, og da jeg var på juleferie i Sverige hadde hun og mannen hennes til og med måkt snø hos oss, sier Nadiya. Vennskapet med 67-åringen fra Bøverbru betyr svært mye for henne.

Travel pensjonist

Kristin Ringerud har selv fem barn og barnebarn og er opptatt med mange ting, men hun prioriterer likevel å ha regelmessig kontakt med Nadiya.

– Vi møtes som regel en gang i uka. Det varierer litt etter som hvor travelt jeg har det. Jeg er pensjonist, så jeg har det veldig travelt, skjønner du, skoggerler hun.

– Er du ikke redd for at det skal bli for mye for deg?

– Nei, det er som regel jeg som sender en SMS og spør om det passer at jeg kommer i kveld. «Ja, takk!» pleier Nadiya å svare, etterfulgt av masse hjerter og symboler.

Lærerikt og givende

Ekteparet Marit Narum Lundby og Trond Lundby fra Bøverbru er også flyktningvenner. Vi møter dem på Voksenopplæringen i Vestre Toten sammen med to av de tre unge mennene fra Kurdistan, som de har blitt kjent med siste året. Rostom Ossy (25) stiller til og med en egenkomponert kake for anledningen. Han og Jan Racho (25) deler hus, og er som brødre, selv om de ikke kjente hverandre før de kom til Norge.

FLYKTNINGVENNER: – Vi er mye mer like enn vi  hadde trodd, sier ekteparet  Trond Lundby og Marit Narum Lundby og de syriske flyktningene Jan Racho (f.v.) og Rostom Ossy(t.h.).

FLYKTNINGVENNER: – Vi er mye mer like enn vi hadde trodd, sier ekteparet Trond Lundby og Marit Narum Lundby og de syriske flyktningene Jan Racho (f.v.) og Rostom Ossy(t.h.). Foto:

– Det har vært veldig lærerikt og givende å bli kjent med de tre kjekke unge mennene fra Kurdistan, sier Marit, som til daglig jobber som lærer ved Bøverbru skole. Hun og mannen har fire voksne barn som er flyttet ut. Nå synes de at de har tid og mulighet til å gjøre noe for andre. Marit sitter i menighetsrådet i Ås, og har tidligere vært med å arrangere sosiale sammenkomster for afghanere i nabolaget i kirkelig regi. Men da asylmottaket i Vestre Toten ble nedlagt ved juletider for halvannet år siden, ble afghanerne spredt for alle vinder.

Turer i nærområdet

I fjor vår fikk paret høre om det nye Flyktningvenn-prosjektet på nærradioen. De dro på et åpent møte for å høre hva det gikk ut på, og endte opp med å bli flyktningvenner for de syriske ungdommene.

De møtes en-to ganger i måneden hjemme hos hverandre og drar på turer i nærområdet; hoppanlegget på Lillehammer, familiehytta deres på Totenåsen og Ås kirke med mere. Guttene har også tilbudt seg å hjelpe dem med både snømåking og hagestell.

– Marit og Trond er så snille! De har lært oss masse om det norske samfunnet og om skikk og bruk, sier Rostom. Det er mye man ikke kan lese seg til, som hvor lenge det er vanlig å være på besøk hos noen, for eksempel. Flyktningvennene deres er gode døråpnere inn til det norske samfunnet.

Informasjonsmøte 15. mars

STORT BEHOV: – Behovet for flere flyktningvenner er stort, sier Anne Katrine Kjellsby, inspektør i Vestre Toten Voksenopplæring.

STORT BEHOV: – Behovet for flere flyktningvenner er stort, sier Anne Katrine Kjellsby, inspektør i Vestre Toten Voksenopplæring. Foto:

 

De mange gode ordene legger seg som bomull rundt hjertet på inspektør Anne Katrine Kjellsby ved Voksenopplæringen i Vestre Toten. Hun er en av dem som var med å dra i gang Flyktningvenn-prosjektet, og som fryder seg over at det er vel i gang. Men snaut ti flyktningvenner er forsvinnende lite i forhold til behovet. Derfor håper hun at mange stiller opp på Frivilligsentralen i Storgata 27 på informasjonsmøtet om Flyktningvenn-prosjektet på Raufoss torsdag 15. mars. 

Artikkeltags