(Nettavisen) Tirsdag kveld offentliggjorde Flyr nyheten om at de begjærer seg konkurs. De har kansellert alle flyvninger, og stanset billettsalget.
– Erik Braathen trodde nok at Norwegian ville forsvinne ut av markedet og derfor gi rom for Flyr innenriks, men så skjedde jo ikke det. Det var omikron, krig i Ukraina, som ledet til høye priser på drivstoff (jetfuel). Og det har vært en steinhard konkurranse mellom SAS, Norwegian og Flyr, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til Nettavisen tirsdag kveld.
Han sier flyselskapet forsøkte å slå seg inn med lave priser, men tapte penger fra dag én.
– De måtte be aksjonærene om ny kapital ved en rekke anledninger. Det viste seg ikke å være bærekraftig, når det er kortsiktige likviditetsutfordringer.
– Tror du at noen investorer vil prøve å gjenopplive selskapet på kort eller lengre sikt?
– Nei, det tror jeg ikke fra mitt ståsted. Flyr har ingen verdier. De har «leaset» (leid) alle flyene sine, selv om kompetansen er god på lederskap, piloter og bakkemannskaper. Jeg ser ikke for meg at noen vil plukke opp hansken, når kapitalen har gått ned i sluket nå. Flyr er historie.
– En sikkerhet for kundene
– Det må bli opp til bostyrer å rangere hvem som kommer først av kundene eller kreditorene. Der vil det komme mer informasjon, men det er en streng praksis og man bør kjøpe billetter med kredittkort. Det betyr at hvis du har kjøpt Flyr-billetter med kredittkort, så har ikke Flyr mottatt pengene dine før etter at tjenesten er levert. For å si det enkelt, har du betalt for billetter til sommeren. så mottar ikke Flyr disse midlene før noen dager etter flygingen.
– Man kan forestille seg at det er en sikkerhet for kundene, fordi det er i utgangspunktet prinsippet at kredittkortselskapene sitter og holder igjen kapitalen til etter at tjenesten er levert.
Klar oppfordring
«Vi oppfordrer alle som har bestilt billett hos oss til å kontakte sitt kredittkortselskap for refusjon», skriver Flyr på sine nettsider.
Du lurer kanskje på hvilke rettigheter du har som passasjer som har betalt billettene på forhånd. Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet sier til Nettavisen at dersom man ikke har betalt med kredittkort, så får man kun pengene for flybilletten tilbake.
– Flybilletten er ofte en liten utgift sammenlignet med hotell, leiebil og arrangementer. Om Flyr går konkurs vil flyturen bli innstilt. De som skal på vinterferie eller påskeferie bør allerede undersøke muligheter for å få andre måter å komme seg til destinasjonen på.
Iversen sier videre at det kan være et annet flyselskap, tog eller buss, avhengig av hvor man skal.
For eksempel dekker ikke reiseforsikringen noe. Ifølge Forbrukerrådet har du rett på refusjon av flybillettprisen fra banken som utstedte kortet. Det gjelder dersom du har bestilt flybilletter med kredittkort eller debetkort fra Visa eller MasterCard.
– Vanligvis dekker ikke reiseforsikringen tap som skyldes konkurs, streik eller lockout. Det er viktig at man sjekker egen forsikring, men sist vi undersøkte virket det som om det var ganske utbredt, sier Iversen til Nettavisen.
Fakta om Flyr
* Norsk lavprisflyselskap som ble etablert av Erik G. Braathen høsten 2020.
* Tonje Wikstrøm Frislid er direktør i selskapet.
* Selskapet tapte 452,9 millioner kroner i tredje kvartal i 2022. Store deler av tapet skyldes valutatap knyttet til avtaler i amerikanske dollar, ifølge selskapet.
* 16. november ble det vedtatt en emisjon, der 250 millioner kroner ble hentet inn i første fase av en plan om å hente inn til sammen 700 millioner kroner i friske penger.
* Siden aksjekursen sank under 1 øre som forutsatt i redningsplanen, ble det før jul jobbet med en alternativ finansieringsplan. 30. januar 2023 ble det klart at Flyr ikke kom i mål med den nye finansieringsplanen.
* Flyr tok flere grep for å komme seg gjennom vintersesongen, blant annet et nedskalert innenlandstilbud, samt permittering av rundt 50 prosent av arbeidsstyrken.
* Selskapet opplyste tirsdag 31. januar 2023 at de begjærer selskapet konkurs 1. februar.
NTB
Aksjonærene har tapt alle pengene
Aksjonærer regnes ikke som kreditorer. De har lagt pengene sine inn i selskapet, og når det begjærer seg konkurs får de ingenting igjen.
Ifølge Nordnet vil aksjonærene som regel se at kursen settes til null, og at handelen i verdipapiret stopper når konkursen blir kjent. Aksjen vil bli liggende på konto til konkursen er ferdigbehandlet, verdipapiret tas av børs og slettes fra VPS.
Unntaksvis, der selskapet har mer penger enn de skylder, så kan de få det igjen. Men hovedregelen er at i en konkurs, så har aksjonærene tapt pengene.
Ifølge Konkursrådet er det selskapet som går konkurs, og ikke aksjonærene. De har altså ikke ansvar for selskapets gjeld.
Det kan i visse tilfeller oppstå erstatningsansvar for styremedlemmer, eiere og andre som følge av disposisjoner de har gjort i forbindelse med styringen av selskapet. Eller det kan foreligge garantiansvar overfor enkelte av kreditorene, for eksempel at styremedlemmer personlig har kausjonert for selskapets gjeld.
– Trist for norsk luftfart
Konkursen i Flyr er trist for både norsk luftfart, de ansatte og for passasjerene, sier forbundsleder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund.
Norsk Flygerforbund organiserer pilotene i det konkursrammede flyselskapet Flyr.
– Norsk Flygerforbund beklager sterkt at Flyr er begjært konkurs. Dette er trist for norsk luftfart, for alle ansatte som nå mister jobben, og for passasjerene. De ansatte har det tøft, og vårt hovedfokus nå er å ta vare på medlemmene våre, sier Wasland i en pressemelding.
Han sier de at ansatte over lengre tid har stått i en krevende situasjon, men berømmer dem for å ha vært lojale mot selskapet og for å ha bidratt med løsninger som har gitt selskapet forutsigbare rammer.
– Flyr har representert noe nytt og positivt i luftfarten og hatt fokus på en sosialt ansvarlig luftfart og å støtte opp om den norske modellen. Norsk Flygerforbund og våre tillitsvalgte har hele tiden hatt en svært god dialog med Flyr-ledelsen, preget av åpenhet og et tillitsbasert samarbeid. At Flyr ikke finner grunnlag for videre drift viser hvor beinhard konkurransen i luftfarten er, sier Wasland.