Gå til sidens hovedinnhold

Fly, skam og samvittighet

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skal vi ha dårlig samvittighet når vi flyr? Nei mente tidligere «miljøsjef» i FN, Erik Solheim. Det var kanskje nødvendig for ham å mene det, siden han fløy så mye at selv FN-systemet reagerte på det med å gi ham sparken.

Nå er det nyordet «flyskam» som er under debatt. Men skam og (dårlig) samvittighet henger sammen, så det er vel egentlig den samme debatten. Så altså: Skal vi skamme oss for å fly?

SAS-sjef Rickard Gustafson mener nei. (Dagsrevyen 28. mai) Det er heller ikke overraskende, ettersom utbredt flyskam fort kan komme til å slå negativt ut på resultatene i selskapet han leder. Erna Solberg har visstnok også sagt nei. I hennes tilfelle er årsakene ikke like gjennomsiktige. Kan det ha noe å gjøre med at mindre flyging henger sammen med redusert økonomisk aktivitet, som kan føre til mindre verdiskapning og tap av arbeidsplasser?

Uansett hva samfunnstoppene mener og hvilke grunner de har for å mene det: Spørsmålet er vel egentlig ganske enkelt: Skam – eller dårlig samvittighet – er noe vi føler når vi gjør noe som er til skade for vår familie, våre venner, medlemmene av det samfunnet vi lever i, våre landsmenn eller – i ytterste konsekvens – menneskeheten og alt som lever og vokser på planeten vår. Overdreven flyging kommer åpenbart inn under en slik definisjon, ettersom den medfører store, og i mange tilfeller unødvendige, utslipp av klimagasser. At slike utslipp vil bli til stor skade, og særlig for dem som står for minst av dem, er det etter hvert stor enighet om. Samtidig er flyging det området der vi som privatpersoner både kan stå for de største utslippene, men også gjøre de største innsparingene.

Men all flyging er selvfølgelig ikke likeverdig. Det finnes mer eller mindre gode grunner til at ei reise må gjøres med fly. Mangel på alternative reisemåter er åpenbart på plussida. Så her må hver og en av oss gjøre opp med seg selv: Er mine grunner gode nok til å forsvare ei flyreise, på tross av at jeg bidrar til å påføre mine medskapninger et dårligere miljø og vanskelige levekår?

Det er imidlertid udiskutabelt at mange flyreiser blir gjort med egen fornøyelse som hovedmotivasjon. Det gjelder først og fremst feriereiser til mer eller mindre fjerne destinasjoner. De grelleste eksemplene er vel såkalte shoppingturer til verdens storbyer. For meg blir det vanskelig å forsvare store utslipp av klimagasser på et slikt grunnlag.

Samvittigheten er en mekanisme som hjelper oss å gjøre moralsk riktige valg. Skammen trer i funksjon når vi handler i strid med samvittigheten. Begge er – gjennom evolusjonen – rotfesta i menneskets natur. Begge mekanismer er sannsynligvis helt nødvendige for at vi skal kunne gjøre valg som vi og samfunnet kan leve med. Det er kanskje ikke så dumt å slippe dem til også når vi sitter foran PC-en og kikker på fristende reisetilbud.

Kommentarer til denne saken