Gå til sidens hovedinnhold

Ekstrem fare for flom

Artikkelen er over 3 år gammel

Flomfaren på Sørlandet er hevet til høyeste farenivå etter mye regn natt til lørdag.

På Sørlandet har det regnet mye natt til lørdag, og her er det fortsatt ventet store nedbørmengder utover i helgen. Det kan komme totalt over 200 millimeter nedbør til mandag morgen, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) lørdag.

Det er altså ventet mest nedbør sør i fylkene. Vannføringen vil stige kraftig, og rødt nivå kan bli nådd i flere vassdrag i løpet av lørdag kveld og fram til mandag.

 Det ventes også kraftige regnskyll over Vestoppland natt til mandag og utover mandagen, i følge Meteorologisk institutt.

Rødt er vårt høyeste varslingsnivå og kan medføre store skader. For de regulerte vassdragene vil situasjonen variere etter hvor stor lagringskapasitet det er i reguleringsmagasinene.

NVE mener Mandalsvassdraget og Arendalsvassdraget er mest utsatt. I Otra ventes ikke vannføringen å nå rødt nivå.

Mye regn lørdag kan også føre til økt jordskredfare, som er på oransje nivå. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høy.

Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er særlig utsatt og NVE anbefaler at dreneringsveier og stikkrenner blir renset. I vassdrag med stor vannføring kan det føre til erosjon av jordmasser ved foten av skråninger, og mindre utglidninger.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken