Bekk lagde basseng og ny elv på Jaren

  Artikkelen er over 2 år gammel
  DEL

  (Hadeland) Varmen har fått stor fart på snøsmeltingen, og NVE melder flomfare over hele Østlandet.

  – Kraftig snøsmelting vil føre til betydelig økende vannføring i bekker og mindre elver, som drenerer snødekte områder opptil 700 til 1000 meter over havet, heter det i varselet. Konsekvensene kan bli lokale oversvømmelser og erosjonsskader i bekker og mindre elver.

  Ved Haugsbakkrysset på Jaren har en bekk gått over sine bredder, og laget både elv og basseng.

  Mesta og brannvesenet er på plass på stedet. Naboer forteller at de ringte for å varsle klokka 15.50. Da var vann såvidt begynt å gå ut i vegen.

  En snau halvtime senere rant vannet som ei stri elv over Søndre Ålsveg og videre inn på rundkjøringa over kulverten på nye riksveg 4.  Derfra tok vannet en ny sving langs påkjøringsrampa til riksveg 4, og ned på riksvegen

  Klokka 17.30 ankom gravemaskinen Mesta ventet på for å få løst opp i problemet. Den brukes for å få løs "proppen" som forårsaker oversvømmelsen.

  Trafikken passerer forbi som normalt, men det er all grunn til å kjøre forsiktig gjennom vannmassene. Naboer Hadeland snakket med antydet at det burde vært skiltet på stedet.

  Flere steder

  Tidligere onsdag ble fylkesveg 45 på Bleiken stengt for gjennomkjøring på grunn av en bekk som hadde funnet nytt leie under vegen.

  Onsdag ettermiddag er det også meldt om et mindre jordras i Kverndalslinna i Vestre Gran.

  NVE melder også om fare for jordras. Her er meldingen fra NVE:

  Det ventes mye snøsmelting spesielt i lavlandet og i dalstrøk, opp mot 25 mm/døgn. Vannmetningen i jorden er høy i lavlandet. Faren for jord- og flomskred vil øke gradvis med økende grunnvannsstand og vannmetning i jorden. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med økende vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40-50 cm snø. Snøen er vannmettet. Sørpeskred kan løses ut i slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp, og kan da utvikle seg til flomskred. Les hele varselet på Varsom.no.


   

  LES OGSÅ:

  Artikkeltags