(Avisa Oslo)

– Det er svært alvorlig. Her viser det seg at bygg og leiligheter der folk bor blir direkte berørt av skade. Det kunne ha utviklet seg til noe mer dramatisk og alvorlig. Heldigvis er det ingen personskade, sier operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt fredag formiddag.

Politiet meldte om bilbrannene klokka 05:37. Klokka 06.15 opplyste de at flammene var slokket av brannvesenet.

Fem biler er rammet og totalskadet av brann.

En person ble observert mens han helte på væske og deretter løpe fra stedet sammen med flere, ifølge politiet. Personene skal ha blitt observert mens de tente på.

– Det er ingen som er pågrepet. Vi har vitneforklaringer som tyder på at dette er påsatt, utdyper operasjonsleder Nysæter.

Politiet ønsker ikke å gå ut med noe signalement på personene for å unngå at vitneforklaringer blir påvirket.

– Vi er over i en etterforskningsfase og har ingen konkrete navn på blokka, sier han litt før klokka 10.

Brannene i bilene i Sørligata spredde seg til Sørligata 8. En stor del av bygget er farget svart som følge av røykutviklingen.

Flammene sto ut av flere biler på Tøyen fredag morgen. Foto: AO-tipser / Kristine Sørheim.

Kraftig røyk og varme

– Det har vært kraftig røyk og varme på stedet, men våre tiltak har hatt effekt. Brannen har blitt slått ned, sa Ola Nordli Johansen, vaktkommandør, til Avisa Oslo mens slukningsinnsatsen pågikk for fullt.

Likevel rakk flammene å gjøre stor skade på deler av bygget.

Politiet opplyser på formiddagen at fire leiligheter er vurdert som ubeboelige. Totalt ti personer er tilknyttet disse leilighetene.

– De har selv skaffet midlertidig bosted.

Hørte smell

Et vitne Avisa Oslo har snakket med forteller at han våknet like før klokken 05.30 fredag morgen av mange høye smell utenfor.

– Jeg skjønte først ikke hva det var, men antar det var brannvesenet som skulle ned i brannkummer, sier han.

Vitnet bor i naboblokka og forteller at han gikk ut for å sjekke om det kunne være fare for blokken han bor i.

Utenfor sto beboerne fra blokka ved bilene. Politiet ba alle som hadde sett noe om å snakke med dem, og spurte om noen savnet personer eller dyr, forteller han.

Bilene ble påtent

Vaktkommandør i Oslo Brann- og redningsetat, Ola Nordli Johansen, opplyser at de søker etter tre personer etter hendelsen.

– Vi har vitnebeskrivelser av at noen har helt væske på bilene, og deretter tent på dem, sier innsatsleder Svend Bjelland i politiet.

Han sier tre biler først ble påtent, og at ytterligere to biler ble skadd. Politiet ønsker tips om tre unge gutter som har løpt retning sentrum.

– Vi er veldig interessert i tips om disse tre, sier han.

Politiet går foreløpig ikke ut med signalement på disse. Politihelikopteret deltok i søk etter antatte gjerningsmenn i morgentimene.

Like etter klokken 13.30 fredag ettermiddag er fremdeles ingen pågrepet, får Avisa Oslo opplyst.

Store røykskader

Beboerne ble bedt om å holde seg inne og lukke vinduer på grunn av røyken. Fem biler som sto parkert foran Sørligata 8 er totalt utbrent.

Innsatsleder i brannvesenet, Robert Corell, sier flere vinduer ble ødelagt i bygget ved siden av, men at brannen ikke spredde seg inn i selve bygget.

85 personer ble evakuerte. De aller fleste vil kunne flytte inn igjen, men noen vil måtte finne et midlertidig sted. Beboere som trenger nytt sted å bo, må kontakte kommunen.

Det er røykskader i fire etasjer, opplyser innsatsleder Corell.

Har du tips eller bilder fra denne hendelsen? Tips oss gjerne på [email protected]