Gå til sidens hovedinnhold

Fire til sykehus etter brann i Gudvangatunnelen

Artikkelen er over 2 år gammel

Fire personer er sendt til sykehus med lettere skader etter at et vogntog tok fyr i Gudvangatunnelen natt til lørdag. Tunneltaket har fått store skader.

Nødetatene fikk melding om brannen i Sogn og Fjordane klokken 3.39. En kolonne med tre vogntog var halvannen kilometer inne i tunnelen da ett av vogntogene begynte å brenne.

Det var kraftig varmeutvikling på stedet, og røyk veltet ut av tunnelen, ifølge politiet. Fire personer er sendt til Lærdal sykehus med mindre røykskader. Vogntoget ble helt utbrent, men brannvesenet fikk raskt slukket brannen.

Totalt ble 33 personer evakuert, 29 av dem arbeidere som jobbet med vedlikehold i tunnelen. Sjåførene og alle vedlikeholdsarbeiderne er gjort rede for, ifølge politiet.

Snarrådig sjåfør

Føreren av bilen som ledet kolonnen, får skryt av brannvesenet, som mener det kunne gått langt verre dersom hun ikke hadde vært så snarrådig.

– Hun gjorde en kjempeinnsats. Hun varslet om brannen, tok med seg føreren av bilen og kjørte ut med en trailer bak seg. På veien fikk hun varslet de rundt 30 personene som var i tunnelen, sier vakthavende brannsjef Arnfinn Halrynjo i Voss brannvesen til NRK.

26 av de evakuerte kom seg ut på Gudvangasiden, mens de 6 andre tok seg ut på Aurlandsiden av tunnelen, ifølge Bergens Tidende. Ved åttetiden var det bare det utbrente vogntoget som sto igjen inne i tunnelen, skriver VG.

Stengt tunnel

– Gudvangatunnelen blir neppe åpnet på en god stund. Det er store skader i tunneltaket. Anbefalt omkjøring via riksvei 13 Voss-Granvik, riksvei 7 over Hardangervidda og fylkesvei 50 Hol/Aurland. Omkjøring også mulig via E39 Bergen-Lavik-Oppedal og fylkesvei 55 Dragsvik-Hella, skriver Vegtrafikksentralen Vest på Twitter.

Det blir imidlertid kolonnekjøring på riksvei 7 på grunn av uvær.

– Tunnelen kommer til å bli stengt i lengre tid, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding ved 5-tiden.

En geolog vil foreta undersøkelser i tunnelen, og både vegger og tak vil bli undersøkt, opplyser politiet.

Gudvangatunnelen er med sine over 11 kilometer den nest lengste tunnelen i landet. I august 2015 ble fem personer fraktet til sykehus etter at en buss tok fyr inne i tunnelen. 32 kinesiske turister måtte evakueres, men ingen ble alvorlig skadd.

Kommentarer til denne saken