Gå til sidens hovedinnhold

Fire av ti plages av andres parfymebruk

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Parfyme og andre unødvendige kjemikalier i produkter bidrar til at flere utvikler allergi og overfølsomhet. En ny undersøkelse viser at så mange som fire av ti personer reagerer på parfyme som andre har påført seg.

Allergi og overfølsomhet mot parfyme er et stadig økende problem. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) anslås det at rundt 1-3 prosent av den europeiske befolkningen har hudplager som er utløst av duftstoffer, såkalt parfymeallergi. I Norge vil det tilsvare mellom 100.000 og 150.000 personer. I tillegg kommer alle de som reagerer med overfølsomhet mot parfymeduften, som ofte opplever reaksjoner i luftveier, hodepine og kvalme.

I en ny undersøkelse utført av YouGov på vegne av Norges Astma- og Allergiforbund rapporterer seks av ti av de som plages av parfyme at de har måttet forlate steder eller situasjoner på grunn av andres parfymebruk.* Det inkluderer offentlig transport, servicenæring og jobbsituasjoner.

Mange er ikke er klar over hvor ofte de faktisk er i kontakt med parfyme i løpet av dagen.

- Én ting er selve parfymesprayen som noen bruker, men i tillegg kommer alle hverdagsproduktene vi påfører kroppen, som håndsåpe, hudkrem, sjampo, deodoranter og after-shave, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag i Norges Astma- og Allergiforbund.

Parfyme finnes også i mindre åpenbare produkter, som i bleier, barneprodukter og mat. I løpet av en dag kan hver enkelt fort komme i kontakt med ti produkter som inneholder parfyme, når du også inkluderer husholdningsartikler som vaskemidler og tøymyknere.

For å forebygge parfymeallergi er det viktig å velge både vask- og hygieneprodukter uten parfyme, unødvendige konserveringsmidler og farge. Disse innholdsstoffene kan irritere sensitiv hud og øke faren for kontaktallergi og parfymeoverfølsomhet. I tillegg er det spesielt viktig at sårbare grupper, som barn og folk med nedsatt immunsystem eller andre underliggende sykdommer, slipper å bli utsatt for parfymeduft som kan utløse ubehagelige symptomer. Yrkesgrupper som helsepersonell, tannleger, bussjåfører og barnehage- og skoleansatte bør være bevisst utfordringen, og redusere bruken av parfymerte produkter i yrkessammenheng.

Norges Astma- og Allergiforbund arrangerer Parfymefri uke nå i oktober der målet er å redusere bruken av parfyme, slik at flere kan ferdes fritt i hverdagen uten å oppleve ubehagelige symptomer og færre utvikler parfymeallergi. I år retter vi oss spesielt mot foreldre til nyfødte og små barn gjennom helsestasjoner.

*Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 22-27. september gjennomført til sammen 1001 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

På forhånd takk for at du velger parfymefritt!

Kommentarer til denne saken