Mange står i passkrise før sommerferien. I andres desperasjon har noen sett muligheten til å tjene penger.

I det siste har det blitt lagt ut timer til å få pass hos politiet for salg på Finn. Nå stanser Finn annonsene i påvente av svar fra politiet.

500-2000 kroner

VG skrev lørdag kveld om brukere som selger, gir bort og søker etter time til å få pass hos politiet på annonsetjenesten Finn.

Prisene på de forskjellige tilbudene strekker seg fra 500 kroner til 2000 kroner, skriver Avisa Oslo.

Det skjer etter at det den siste tiden flere steder har vært lang ventetid for å få time hos politiet til å få nytt pass. I tillegg har leveringstiden på pass økt kraftig.

Søndag sier Geir Petter Gjefsen, som er leder for forbrukertrygghet hos Finn, til VG at de stopper annonsene midlertidig fram til de får en avklaring om reglene omkring slik annonsering.

VG har søndag ikke fått svar fra Politidirektoratet på spørsmål om lovligheten av å selge passtimer.

Forbrukerrådet advarer

Forbrukerrådet ser at den voldsomme etterspørselen for pass øker nå som ferien nærmer seg. De spesielle salgsfenomenet på Finn er noe de kjenner igjen ved salg av billetter til konserter, festivaler og sportsbegivenheter.

– Jeg ser ikke bort fra at personer med uærlige hensikter kan forsøke å lure folk som er desperat ute etter en passtime før sommeren. Du har ingen garanti for at passtimen du har kjøpt av en privatperson verken finnes eller ikke har blitt solgt til flere andre, svarer forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Avisa Oslo.

Han oppfordrer folk som ikke har bruk for passtimen sin til å avbestille på ordinært vis. Slik kan andre benytte seg av den på politiets nettside når den blir ledig.

Han påpeer at han ville vært skeptisk til å satse ferien sin på en passtime kjøpt privat.

(©NTB)