En herlig blanding av Norge Rundt, folkefest og eliteløpere på intens jakt etter VM-billett. Slik beskrev NRK-eksperten Torgeir Bjørn NM på Vind. Med Norge Rundt tenkte han kanskje på det sjarmerende kreative kaoset som oppstår når en klubb og et sted tøyer seg litt ut over maks kapasitet for å få til noe som er større enn seg selv. For det er ikke noe som kan måle seg med norgesmesterskapet, verken i bredde eller på gjevhetsskalaen. I alle fall for de som ikke er inne i landslagsvarmen.

NM er den årlige sjansen den nasjonale underskogen har til å måle krefter og teknikk mot de norske enerne – og dermed det internasjonale toppnivået. En mulighet til å lære, bli motivert, inspirert, til å justere planene – eller kanskje ambisjonene.

NM på ski er en gedigen dugnad for utøverne, men først og fremst for idretten og nasjonalsporten. Derfor kan det oppleves som respektløst når toppene melder NM-forfall i siste liten. Ski-Norge forventer rett og slett at også enerne stiller opp på denne årlige dugnaden.

Vind IL mønstret i alle fall flere hundre frivillige som har holdt på med tilrettelegging av alt fra løyper til parkering og vaffeloppskrifter nå i ukevis. Arrangørene får skryt fra alle kanter. Været rår de selvsagt ikke over, men fra lørdag til søndag klarte arrangørene å legge om løypa, slik at de 220 lagene fikk gått NM-stafett – selv om det ble en iskald opplevelse. Og stafetten bød som seg hør og bør på både overraskelse og bekreftelse.

Bildeserie

Se bildene: Disse frivillige er klare for NM-fest

Flere tusen tilskuere har besøkt mesterskapet, og overnattingskapasiteten i Gjøvik og omegn har blitt testet. Butikker og restauranter gråt neppe over lørdagens avlysning. Mens turistkontoret gledet seg over TV-bilder som promoterte distriktet på aller beste vis. Det finnes kalkyler for slikt, og disse tilsier at mesterskapet ga en økonomisk samfunnseffekt på et sted mellom 15 og 20 millioner kroner.

I tillegg skal en ikke kimse av de ikke-målbare gevinstene av å ha fått til noe stort i fellesskap. Slik kan man kanskje si at den store vinneren av årets NM, er det brede laget rundt Vind IL.