I starten av desember ble både Lekeland 1 og Bowling 1 på Gjøvik pålagt av myndighetene om å stenge da det ble innført nye koronatiltak.

Nå har strømregningene for desember kommet, og de er på svimlende 85.000 hos Lekeland 1 og 76.000 hos Bowling 1. Likevel får ikke bedriftene noen kompensasjon fra staten, og det reagerer eier Roger Johansen sterkt på.

Ikke mulig

– Det er ingen andre bedrifter i Gjøvik som er stengt av myndighetene, vi får rett og slett yrkesforbud. Og vi får ingen statlig kompensasjon fordi de driver med symbolpolitikk, og så får vi servert disse strømregningene på toppen, sier han til OA.

Han stiller nå følgende spørsmål til myndighetene:

– Hvordan skal vi klare å betale det her? Det er rett og slett ikke mulig.

Begge steder har blitt stengt ned fire ganger siden pandemien startet, og nå er det ikke flere penger å hente ifølge Johansen.

Nå vet han knapt hva de skal gjøre. Alt som har vært i reserve de siste to årene er hentet ut. Johansen betegner det hele som bekmørkt og utrolig tungt.

Fem ganger så høy strømregning

Selv om bedriftene må holdes stengt, betyr ikke det at strømregninga blir lav. Varme må stå på for å ikke ødelegge lokalene. Johansen forklarer at de har brukt 10.000 kilowatt mindre i 2021 ved å slå av ventilasjonen på blant annet Lekeland.

– Og ennå er strømregningen fem ganger høyere enn det den normalt er. Når du da i tillegg er stengt og ikke får lov til å holde åpent, sier han.

Årsaken til at de ikke får kompensasjon er fordi de i 2021 gikk med et lite overskudd. Det skyldes all den harde jobben de ansatte har lagt ned, samt støtte fra gårdeier.

– Vi hadde 1,6 millioner i underskudd i 2020, og så klarte vi å hanke sammen noen få hundretusen i overskudd i 2021, men vi er jo da fremdeles i underskudd. Allikevel får vi ingen støtte, sier Johansen oppgitt.

Usikker om åpning

Lørdag åpner Bowling 1 igjen etter lettelser i tiltak. Det er Johansen lettet over.

– Der har vi heldigvis fått lov til åpne igjen, og de ansatte vil bli tatt tilbake etter hvert som trafikken tar seg opp, sier han.

Fremtiden for Lekeland 1 er han imidlertid mer usikker på.

– Jeg har ikke tatt stilling til om vi skal åpne igjen enda. Håndteringen og de signalene som myndighetene sender er ikke bra. Hoteller og store konserner klarer seg og det er de støtten er laget for, ikke småbedriftene.

Han forteller om 60 ansatte som har jobbet livet av seg under pandemien.

– Og myndighetene gir døyten i om de har jobb eller ikke. Det er fryktelig tungt å skulle drive sånn vi gjør nå og over lang tid. Det er blytungt å se de permitterte ansattes fortvilelse i øynene.

Et lyspunkt

Med lite støtte å få fra myndighetene, har støtten fra kommunen vært desto viktigere. Johansen opplyser at Gjøvik kommune har etablert egne støtteordninger for småbedriftene, og at det nå snart kommer en ny støtteordning de kan søke på.

– Og gudskjelov for det. Gjøvik kommune har vært helt eksepsjonell gjennom pandemien med mange gode tiltak og mye hjelp til næringslivet. De har vært helt suverene, sier han.