(Ringsaker Blad) Det bekrefter moren Grethe Sørsveen til Ringsaker Blad torsdag ettermiddag. Da er hun, Sanders søster og onkel akkurat ute av sykehuset der den frivillige ambulansearbeideren nå befinner seg og får behandling.

Møtet torsdag ble naturligvis følelsesladet.

– Jeg ble rett og slett litt målløs. Det var nesten vanskelig å si noe, beskriver Sørsveen.

– Englevakt

Det var torsdag 2. februar Sørsveen Trelvik og makkeren Simon Johnsen fra Ålesund ble skadet ved byen Bakhmut, i det som etter alle solemerker var et russisk artilleriangrep. Byen har vært åsted for svært harde kamper i lengre tid, og de to var av gårde dit på sitt første oppdrag etter tilbakekomsten til Ukraina, da de ble rammet mens de behandlet en pasient.

Onsdag landet de to på Gardermoen, i et ombygd SAS-fly, som Norge benytter til å bidra med transport av pasienter ut av Ukraina til andre europeiske land.

Da RB snakker med moren torsdag, er det nærmest på minuttet akkurat en uke siden hun ble varslet om at sønnen var hardt skadet. Nå er han endelig hjemme.

– Det var sabla godt å se ham igjen, beskriver Sørsveen.

– Hva sa Sander til dere?

– Han var ganske stille og beskriver at han har vondt, men jeg tror nok han også synes det var godt å se familien sin igjen. Vi snakket om at han hadde hatt englevakt, og det var han enig i, svarer moren.

– Tårene rant

Lettelsen over at sønnen nå er tilbake i Norge og i gode hender, er naturligvis stor. Også Sander Sørsveen Trelviks far, Jon Ole Trelvik, besøker sønnen på sykehuset torsdag. Moren forteller at de også fikk møte brøtningens makker, Simon Johnsen.

Sørsveen Trelvik pådro seg blant annet store brannskader og fikk en rekke splinter i kroppen etter hendelsen forrige uke. I dag skal han igjen ha blitt lagt på operasjonsbordet for å fjerne flere splinter, ifølge moren, men hun beskriver at legene fortalte familien at det etter forholdene står bra til med sønnen og skadene, selv om 21-åringen naturligvis har store smerter.

Grethe så sist sin sønn 27. januar, noen dager før han reiste til Ukraina for sitt femte opphold som frivillig siden det russiske angrepet tok til.

Ifølge moren måtte de ha på seg fullt smittevernutstyr i besøket og unngå tett nærkontakt, da det ikke blir tatt noen sjanser jamfør om den unge brøtningen kan ha blitt smittet med multiresistente bakterier under oppholdet i Ukraina.

– Når du står der ved sykesenga til sønnen din og forteller at du er glad i ham, og han svarer: «Jeg er glad i deg også mamma», og tårene begynner å renne, da er det litt tøft ikke å kunne gi en klem, sier Grethe Sørsveen.

– Ubeskrivelig godt

I en SMS til GD torsdag, skriver faren Jon Ole Trelvik følgende om hvordan det var å se sønnen igjen:

– Det var ubeskrivelig godt å få se og snakke med han, selv om det gjør vondt å se at han vrir seg i smerter bare han rører litt på seg, skriver faren.

Videre forteller han at sønnen er sliten etter operasjonen, men at han er ved godt mot.

– Vi måtte «pakkes inn» på grunn av isolasjon, så det var tungt å ikke få gitt han en klem, forteller Trelvik.