Koronasmitten har økt i Europa, og nå øker den også i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet kan en ny smittebølge med omikron være i horisonten.

– Vi har regnet med at det vil komme en ny smittebølge. Vi har snakket om en høstbølge, men også sagt at den kan komme tidligere, altså allerede til sommeren, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI til TV 2.

Forventer dødsfall

Ifølge FHI er det spesielt den nye og mer smittsomme omikronvarianten BA.5 som sprer seg.

Innleggelsestallene er nå økende, ifølge den siste ukesrapporten fra FHI.

– Det er på et lavt nivå fortsatt, men økningen er rask, og vi må vente at det vil være en økning i antall innleggelser og behov for intensivbehandling og etter hvert dødsfall i ukene som kommer, sier Stoltenberg.

Vanskelig å måle

Kommuneoverlege i Gjøvik, Siri Fuglem Berg, sier til Oppland Arbeiderblad at smitten nå er vanskelig å fange opp fordi folk som tester positivt på hjemmetester ikke registrerer seg.

– Smittetilfellene vi får tilbakemeldinger om har holdt seg på et jevnt nivå. Det er en liten økning i antall sykehusinnleggelser, men det kan ha forskjellige årsaker.

Fuglem Berg sier at det ikke er noen grunn til at Gjøvik skal skille seg fra resten av landet hva gjelder smitte og sier at dersom det kommer en ny Omikron-bølge så vil vi få den her også.

Likevel er hun ikke nevneverdig bekymret for situasjonen.

– Vi tålte et veldig høyt smittetall i forrige runde, men anbefalingen er fortsatt at man holder seg hjemme om man føler seg syk og dårlig.