Det har vært nok ei stille natt for politiet. Operasjonssentralen opplyser til OA like etter klokka 6 fredag morgen at de ikke har noen ting å rapportere fra Vestoppland, mens det i Hedmark ble meldt om to hendelser.

I Ottedalsvegen i Gudbrandsdalen kjørte en lastebil av vegen, men det ble ikke meldt om personskader.

Vegbanen er ryddet, meldt om materielle skader og mindre diesellekkasje. Sak opprettes, skriver politiet på Twitter.

Uhellet ble meldt klokka 04.45.

I løpet av natten er det stjålet en oransje elektrisk tråsykkel fra sentrum av Hamar. Den er merket White. Politiet opplyser at forholdet anmeldes.

Værmessig har dagen startet med rundt sju grader i distriktet. Utover kan det bli glimt av sol og temperaturene kan komme opp til rundt 12 grader.

Det kan komme noen dråper regn mot kvelden, men det varslede regnværet skal ikke komme inn over Innlandet før tidlig lørdag ettermiddag.

Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Høyre er større enn Ap og Senterpartiet til sammen og Erna Solbergs parti gjør sin beste måling i Dagbladet på åtte år nå i september.

Høyre går fram ett prosentpoeng til 28,2 prosents oppslutning. Det er det beste resultatet for Høyre på Dagbladets målinger siden september 2014.

– Folk er urolige for privatøkonomien, fordi boliglånet, strømmen og maten har blitt dyrere. På toppen av det øker regjeringen skattene, sier Høyre-leder Erna Solberg i en kommentar til tallene i Dagbladet.

Budsjettlekkasje: 96 millioner til sportsutstyr og fritidsaktiviteter

Regjeringen har satt av 96 millioner kroner ekstra til sportsutstyr og fritidsaktiviteter for barn og unge i statsbudsjettet som kommer neste uke.

– Vi har funnet plass til en viktig satsing for barn og unge, som trenger hjelp til å delta i aktiviteter. Vi øker innsatsen på dette feltet med 96 millioner kroner i statsbudsjettet, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Studentflukt fra lærerutdanninger

Studentene flykter fra mange lærerutdanninger. 74 av 100 studieplasser i Bodø er ikke fylt opp. – En alvorlig situasjon, sier prorektor.

Khrono har fått tall fra åtte av 12 lærerutdannere i Norge. Tallene viser at det totalt er 696 ledige studieplasser ved lærerutdanningene per 30. september.

Totalt var det planlagt 2362 studieplasser for grunnskolelærerutdanningene, trinn 1–7 og trinn 5–10 sammenlagt blant disse åtte institusjonene. De ledige studieplassene utgjør nær 30 prosent av totalen.

Putin anerkjenner ukrainske fylker som uavhengige

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som anerkjenner de ukrainske fylkene Kherson og Zaporizjzja som uavhengige. Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Det ble avholdt såkalte folkeavstemninger om å slutte seg til Russland i fire russisk-kontrollerte fylker denne uka. I tillegg til Kherson og Zaporizjzja er det også snakk om Luhansk og Donetsk. De omfattes imidlertid ikke av dekretet, da Putin anerkjente dem som uavhengige i februar, like før invasjonen av Ukraina. Russland planlegger å annektere de fire fylkene under en seremoni i Moskva klokka 14 fredag norsk tid.

Orkanen Ian forårsaket «historiske skader» i Florida

Orkanen Ian forårsaket det som blir beskrevet som historiske skader i Florida. Det er uklart hvor mange som er døde, men myndighetene frykter vonde tall. Orkanen har fredag morgen tiltatt noe i styrke og er på vei mot South Carolina.

– Vi venter definitivt å ha dødsfall som følge av denne orkanen, sa guvernør Ron DeSantis til en pressekonferanse torsdag kveld. Videre sa han at det vil ta flere dager å få oversikt. President Joe Biden sa tidligere at det kan bli den dødeligste orkanen i Floridas historie.

Russland vil være med i etterforskning av Nord Stream-lekkasjer

Russland kommer til å insistere på å være med i etterforskningen av lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. Etterforskningen vil ikke være objektiv og pålitelig om ikke russiske representanter og eieren av rørledningene ikke får være med, skriver landets ambassadør Vladimir Barin til avisa Politiken.

– De må ha mulighet for å delta i undersøkelsen. Det vil den russiske parten insistere på, skriver ambassadøren. Det russiske gasselskapet Gazprom er hovedeier av rørledningene.