Gå til sidens hovedinnhold

Fellesskap i skolen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet vil ha en skole hvor alle er med og hvor alle kan delta. Utdanning koster penger, men i Norge har vi vært heldige og de fleste av oss kan velge gode utdanningstilbud gjennom et helt liv i stor grad finansiert av det offentlige. Dette er en politikk nåværende regjering er i ferd med å endre på, det slippes opp for etablering av privat skoler i langt større grad. En slik politikk fører til at den gode fellesskolen som er til for alle får mindre ressurser og dermed blir mindre god enn de private tilbudene.

Samhold og fellesskap er verdier jeg har inntrykk av at de aller fleste av oss verdsetter i samfunnet. Slike verdier oppstår ikke av seg selv ved en tilfeldighet, men ved bevisste valg om hvor vi vil ta samfunnet vårt. For Arbeiderpartiet har skolepolitikk vært det aller viktigste siden vår oppstart, folk trenger kunnskap for å få jobb, vi trenger jobb for å kunne leve livet vårt slik vi ønsker og for å ta del i et fellesskap som handler om mer enn oss sjøl.

I Innlandet går omlag 700 av 13 500 elever på videregående på en privat skole. I Hordaland går hver femte videregåendeelev på en privat skole, og i Bergen er hver tredje videregående skole privat. Arbeiderpartiet ønsker at fylkene i framtida skal ha vetorett ved opprettelse av nye private videregående skoler, nettopp fordi slike opprettelser vil ha konsekvens for det offentlige utdanningstilbudet.

Elevtallsnedgangen i Innlandet er og vil i framtida bli dramatisk for det nye fylket. På få år gikk elevtallet i Oppland ned med over 500 færre søkere til videregående skole. Dette får også økonomiske konsekvenser og betyr kutt i tilbud. Slike forhold vil forsterkes ytterlige med politikken som føres nasjonalt som nærmest betyr frislipp av etablering av privat skoler. I vårt fylke har en skole startet opp på Lillehammer nå nylig, og en annen har søkt om oppstart på Koppang. Vi trenger mer penger i felleskassa for å gi ungdom i Innlandet også et godt utdanningstilbud i framtida, ikke mindre. Da trenger vi mer politikk for sterkere fellesskap.

Kommentarer til denne saken