Det er ikke Nilsen, men tvert imot Hagerup som kommer med feilopplysninger og vrangforestillinger.

Digitalradio Norge, som er 100 prosent eid av NRK og P4, kjemper nå med nebb og klør for å forsvare sitt kolossale prestisjeprosjekt DAB, og som de nå skjønner ikke helt vil få det utfallet de ønsket. «Overgang til DAB skal sikre at radio forblir gratis», skriver Hagerup. Går det an å være frekkere? Her har NRK brukt FEM MILLIARDER av lisensbetalernes penger på en totalt bortkastet og unødvendig utbygging av DAB-nettet! Tenk hva NRK kunne lagd av både radio- og TV-programmer for denne summen! Og tenk på alle reprisene vi hadde sluppet!

Så forsøker Hagerup å få oss til å tro at vi må betale for å høre radio via internett; «slik er det ikke med internett som må betales for», skriver hun. Ærlig talt; de aller fleste av oss har internett i dag, og t.o.m. via det gamle 3G mobilnettet hører man radio meget godt. (Og det er ingen av verdens mange hundre tusen internettradioer, som tar betalt for at du skal høre på dem). Men Hagerup & Co. får faktisk lov til å bruke nettopp disse tallene (altså lyttere via internett), når de skal dokumentere «lytting på digital plattform». Og hvorfor vil ikke Digitalradio Norge fortelle oss hva lyttertallene kun på DAB i virkeligheten er?

Uansett har alle gratis FM, som er den desidert mest utbredte distribusjonsformen, og som vil være standarden i mange, mange år fremover. Vi husker jo alle hvor lenge lang- og mellombølge var med som standard på alle radioer. Til og med på mobiltelefoner er FM-radio standard i dag. Så vidt jeg vet er det ikke noen som har DAB!

Hver nordmann blir i tillegg, om FM-slukking skulle bli vedtatt, tvunget til å bruke tusenvis av kroner på nye radioapparater, uten at én eneste av oss har bedt om dette. Mange av oss har jo radioer både på badet, på kjøkkenet, i stua, på hytta, i campingvogna, i bilen osv., så det er ikke så rent få radioer vi her snakker om. Faktisk vil dette koste oss nordmenn FLERE MILLIARDER KRONER! Og Elkjøp og Expert jubler, selvsagt.

«Mange europeiske land bruker DAB», og «Sverige jobber for FM-slukking i 2022», skriver Hagerup. Det som er et faktum, er at Sveriges Radio har bevilget 300 millioner til fornying og utbygging av det eksisterende FM-nettet! Og den svenske frekvenskontrollen fant over 60 ledige frekvenser på FM, da de fikk beskjed om å gjøre en ny utredning.

Videre har de svenske DAB-forkjemperne fått selveste Riksrevisjonen på nakken. Dette burde kanskje være tema her i Norge også? Statseide NRK har «lurt» og «feilinformert» norske politikere, og faktisk langt på vei fått de med på å påføre det norske folket denne unødvendige kjempekostnaden, samtidig som nordmenns lisensinnbetalinger til NRK, har gått til dette vanvittige og høyst unødvendige prosjektet. SBS Discovery Radio i Danmark, uttrykte nylig at: – DAB er en vanvittig dyr distribusjonsform og en klamp om foten.

Et av Hagerups argumenter for DAB, er at «radiosignalene må være digitale». DAB har absolutt ingen fordeler fremfor FM, bortsett fra at det blir plass til flere aktører. Og hvem skal drifte disse nye kanalene? Det er ingen andre enn NRK, med stabile lisensinntekter, og P4 som har økonomi til dette.

Hagerup våger seg faktisk på å trekke inn «Beredskap» som et argument som taler for DAB-utbyggingens fordel. Dette er jo total skivebom; DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), la nylig frem «Nasjonalt Risikobilde 2014» der de påpeker at et angrep mot Telenors infrastruktur, er nok til å sette NRK og de digitale radionettene ut av spill.

Radio Randsfjord, og mange andre lokalradioer, har FM-senderantenna plassert ved studio, og er ikke avhengig av linjer for å nå ut til sine lyttere rundt Randsfjorden. Skulle Telenors linjer bli rammet og en krisesituasjon oppstå, så ville det kun være Radio Randsfjord som ville kunne nå ut med viktig informasjon til innbyggerne, via sitt eget FM-nett. Med avsløringene om både overvåking og dårlig beredskap, mener jeg at Kulturdepartementet ikke kan gå på akkord med nasjonens sikkerhet bare fordi noen med sterke økonomiske krefter prøver på akkurat det. En annen stor sårbarhet, er at DAB-systemets multiplexer kan slås ut av radiosignaler fra utlandet, som iblant inntreffer ved troposfærisk spredning i atmosfæren. Således er risikoen til stede for at en utenlandsk sender når som helst kan slå ut samtlige NRKs radiokanaler i et utvalgt område.

Det egentlige formålet NRK og P4 har med å forsøke og få slukket FM, er selvsagt å bli kvitt alle lokalradioene. Akkurat det samme som skjedde ved digitaliseringen av TV-nettet; etter noen måneder var det kun en håndfull lokal-TV-stasjoner igjen, fordi de digitale distribusjonskostnadene tok knekken på dem. Uansett kan det lønne seg å ha en batteridrevet FM-radio «på lur».

Anders Taaje
Radio Randsfjord AS