Gå til sidens hovedinnhold

Fastleger søkes til Vestre Toten

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I OA 19. februar beskrives fastlegesituasjonen i Vestre Toten – igjen. Fylkeslegen er bekymret for situasjonen i vår kommune: Mangler 5 av 14 fastleger. Vi som bor her er i alle fall bekymret.

Jeg representerte Venstre i Utvalg for velferd og opplæring (UVO) i forrige periode. Vi i Venstre har stadig fulgt opp fastlegesituasjonen i UVO-møter de siste årene, og helsesjefen har gitt oppdateringer.
I UVO-møte 30. april 2019 fikk vi vite at 5 av 14 hjemler for tiden var dekket med vikarer – akkurat som nå. En kortsiktig og dyr løsning for kommunen, slitsomt for kolleger, som ofte må ta inn pasienter som er uten fastlege – og ikke minst dårlig løsning for innbyggere som stadig må forholde seg til nye leger. Og 454 innbyggere står på venteliste!
Vestre Toten Venstre har ved budsjettdebattene i desember 2017 og 2018 fremmet forslag om at kommunen skal utrede mulighetene for å innføre samme avtaleform som Østre Toten. Der har kommunen ansvar for drift av kontorene, inklusive personalansvar for hjelpepersonell. Der er det god rekruttering av unge leger, som ønsker å være doktorer – som de er utdannet til. De vegrer seg selvsagt for den jobben og det ansvaret kontordrift medfører. Vårt forslag ble nedstemt begge gangene.
I UVO vedstod helsesjefen at en slik ordning som Østre Toten har, sannsynlig ville vært gunstig i forhold til rekruttering, men det krever «penger på bordet». Det var nettopp det Venstre jobbet for, en utredning av mulighetene, inkludert kostnadene.

Ja, Vestre Toten har mye viktig å bruke penger på. I nåværende debatt om kommunen skal bidra til ny fotballhall med 4 millioner i starttilskudd, 1 million per år i minst 20 år og lånegaranti for 25 millioner, argumenteres det med at «i sum skaper dette økt attraktivitet i lokalsamfunnet».
Fotball er viktig aktivitet for små og store, men jeg tror at gode tjenestetilbud, blant annet stabilt fastlegetilbud, betyr mer for mange som tenker å flytte til kommunen vår, enn en fotballhall.

Kommentarer til denne saken