Fastlegekrisa i Vestre Toten – igjen

VENTELISTE: – Den gang var det 454 innbyggere på venteliste for å få fastlege, hvor mange venter nå? spør Kristin Ringerud.

VENTELISTE: – Den gang var det 454 innbyggere på venteliste for å få fastlege, hvor mange venter nå? spør Kristin Ringerud. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Stor takk til Grete Paulsberg som i OA 9. oktober gir så klart uttrykk for at det er vanskelig å stadig forholde seg til nye leger: Etter 30 år med samme legekontakt, har hun etter 2015 måttet fortelle sin historie 8 – ÅTTE – ganger til ulike legevikarer! Alle må forstå at slikt må være utrolig vanskelig for henne – og som hun sier «det må jo våre fryktelig vanskelig for dem som jobber her også».

Jeg representerte Venstre i Utvalg for velferd og opplæring (UVO) i forrige periode. Vi i Venstre fulgte stadig opp fastlegesituasjonen i UVO-møter de siste årene, og helsesjefen ga oppdateringer. I UVO- møte 30. april 2019 fikk vi vite at 5 av 14 hjemler for tiden var dekket med vikarer, akkurat som nå! Kortsiktig og dyr løsning for kommunen, slitsomt for kolleger, som ofte må ta inn pasienter som er uten fastlege – og ikke minst dårlig løsning for innbyggere som stadig må forholde seg til nye leger! Slik Grete beskriver det i OA. Den gang var det 454 innbyggere på venteliste for å få fastlege, hvor mange venter nå?

Venstre manglet 1 stemme i kommunevalget i fjor. Den ene stemmen gjorde at vi dessverre ikke er representert i kommunestyret nå. Men vi følger med! Neste møte i utvalget er 19. oktober. Jeg regner med at saken kommer på agendaen da. Det er åpne møter, så jeg oppfordrer folk til å møte opp og høre på debatten!

Vestre Toten Venstre har ved budsjettdebattene i desember 2017 og 2018 fremmet forslag om at kommunen skal utrede mulighetene for å innføre samme avtaleform som Østre Toten: Der har kommunen ansvar for drift av kontorene inklusive personalansvar for hjelpepersonell. Der er det god rekruttering av unge leger, som ønsker å være doktorer, som de er utdannet for. De vegrer seg selvsagt for den jobben og det ansvaret kontordrift medfører. Vårt forslag ble nedstemt begge gangene.

I UVO vedsto helsesjefen at en slik ordning som Østre Toten har, sannsynlig ville vært gunstig i forhold til rekruttering, men det krever «penger på bordet». Det var nettopp det Venstre har jobbet for; en utredning av mulighetene, inkludert kostnadene.

Venstre gikk til valg på mange gode saker, blant annet å «jobbe for at VTK tar i bruk samme modell som Østre Toten for å løse fastlegekrisen».

Nå håper vi virkelig at kommunen sørger for at alle innbyggere får et godt og stabilt fastlegetilbud – nå kan vi ikke vente lenger!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken