I helga startet planene om en spontan aksjon for å få fortgang i å gjøre E16 forbi Kvamskleiva en tryggere veg for både barn og voksne. Mandag aksjonerte barn og foreldre, og skolebusser ble stopper på sørsiden av tunnelen ved Kvamskleiva. Elevene gikk ut og ventet på at bussene skulle snu og ta dem med seg tilbake hjem.

– Nå må vi få rassikring på denne vegen, sa aksjonsleder Tom Kjetil Tørstad mandag.

Statssekretær Tommy Skjervold (Frp) sier til NRK Hedmark og Oppland at den farlige vegen skal drøftes tirsdag.

– Dette er et kraftig signal fra lokalbefolkningen, som småbarnsfar selv skjønner jeg det godt. Allerede i morgen skal jeg i dialog med fagfolkene i Statens vegvesen, for å se på om det finnes enklere tiltak for å løse noen av utfordringene på kort sikt, sier Skjervold til NRK.

Rassikring er et viktig strakstiltak for lokalbefolkningen, men på lengre sikt jobbes det med å få Stortinget til å bevilge penger til ny tunnel.

– Denne strekningen var med på nasjonal transportplan med oppstart i 2018. Alt var klart. Vegvesenet hadde prosjektert strekningen. Så fikk vi ny regjering og denne strekningen ble utelatt. Nå skal arbeidet først starte opp i 2024. Det er uforståelig at det kunne skje. Det er snakk om en tunnel på 1,8 kilometer og ny vei på 5,8 kilometer, sa ordfører Vidar Eltun mandag.