– Farida og familien er forferdelig lei seg

SKUFFET: Kathrine Fossen Rosenberg og Liv Marie Simensveen får her beskjed fra advokaten at høyeserett skal behandles saken om Farida.

SKUFFET: Kathrine Fossen Rosenberg og Liv Marie Simensveen får her beskjed fra advokaten at høyeserett skal behandles saken om Farida. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

- Det går ikke an å behandle barn slik, sier kontaktlærer Kari Odden Haugen, etter å ha gitt Farida den triste beskejden.

DEL

Fredag ble det klart at Høyesteretts ankeutvalg sender UNE's anke til behandling i Høyesterett. Det var en trist beskjed å få blant Faridas støttepersoner på Dokka. Kontaktlærer Kari Oden Haugen ga Farida beskjed via Skype.

– Det ble helt stille først da jeg pratet med dem. De er forferdelig lei seg. Nå må de vente enda lengre på å komme hjem, sier Odden Haugen.

GIR BESKJED: Her skyper Kari Odden Haugen og Liv Marie Simensveen med Farida og mammaen Noorya for å gi dem beskejden.

GIR BESKJED: Her skyper Kari Odden Haugen og Liv Marie Simensveen med Farida og mammaen Noorya for å gi dem beskejden.

Hun sier familien er forberedt på hver eneste nedtur, men at det likevel er tøft å få slike beskjeder som i dag.

– Jeg hørte på stemmen til Noorya (Faridas mamma) at hun er veldig redd, sier Odden Haugen.

  Støtte fra klassen

  Klassekameratene til Farida var også tydelig skuffet fredag.

  – Det er veldig dumt at hun ikke får komme hjem nå. Vi har jo vunnet saken to ganger før, sier Markus Hovdelien Loeng, elevrådsrepresentant i 7b, Faridas klasse ved Dokka barneskole.

  VIL HA HJEM FARIDA: Ole Henrik Lunde og Markus Hovdelien Loeng i klassen til Farida på Dokka barneskole synes det er ille at Farida ikke får komme hjem ennå.

  VIL HA HJEM FARIDA: Ole Henrik Lunde og Markus Hovdelien Loeng i klassen til Farida på Dokka barneskole synes det er ille at Farida ikke får komme hjem ennå.

  De var begge skuffet over at de ikke får Farida tilbake til klassen med det første. Farida blir 12 år 4. desember og dette er hennes siste år på barneskolen.

  – Vi hadde håpet at hun fikk noe tid sammen med klassen sin før hun skal videre på ungdomsskolen, sier Liv Marie Simensveen i støttegruppa.

  Hun var også veldig preget etter at det ble klart at saken får enda en utsettelse.

  – Vi hadde håpet, dette er så tøft for de. Vi hadde håpet de kunne slippe en ny vinter i Kabul. Farida burde så fort som mulig vært tilbake hos klassen sin, sier Simensveen.

  Lærer Odden Haugen sier at Farida ikke vil ha noe problem faglig med å gå rett inn i klassen.

  – Hun er topp motivert og på høyden i alle fag, sier hun.

  Står på videre

  Støttegruppen for Farida har vunnet fram med saken i både tingretten og lagmannsretten. Nå havner saken altså i høyesterett. Deres advokat er Vera Vikki fra Humlen Advokater.

  – Vi håper saken kommer opp så raskt som mulig. For vår del står saken på samme måte som den gjorde etter lagmannsretten og vi mener at den dommen er riktig. At høyesterett ønsker en full behandling av saken tar vi til etterretning, sier Vera Vikki.

  Hun forteller at det er en større belastning for familien jo lengre tid saken tar.

  – Situasjonen i Kabul blir verre for hver dag. Det ville vært mulig å ta stilling til de prinsipielle sidene ved saken selv om de tar hensyn til barnets beste og får Farida og familien hit i ventetiden, sier Vikki.

  Men denne anmodningen har utlendingsmyndighetene tidligere avslått.

  Mye følelser

  Det ble en tøff beskjed å få for Faridas støttespillere på Dokka. Mye følelser ble vist og det kom en rekke tårer. De var lei seg, men også fylt av frustrasjon og etter hvert ny pågangsmot.

  – Ja, det betyr jo ikke at saken er tapt. På ingen måte, sier Kathrine Fossen Rosenberg i støttegruppa.

  Hun la til at en behandling i høyesterett også vil løfte saken opp til en prinsippsak som kan ha stor betydning for andre.

  – Når vi vinner i høyesterett, vil det vise vei i andre saker. Da blir det en enda større seier, sier hun.

  Odden Haugen er også tydelig på at de absolutt ikke gir opp kampen for Farida. Hun var inne i klassen og fortalte om avgjørelsen og fikk støtte fra elevene om at nå måtte de fortsette å holde kontakten med Farida.

  – Nå trenger hun vår støtte enda mer, sa hun.

  I samtalen med Farida over Skype understreket hun også overfor familien at støttespillerne på Dokka skulle fortsette å hjelpe dem.

  – Vi forsikret dem om at ingenting i det vi gjør skal endre seg, men deres utrygge situasjon i Kabul får ikke vi gjort noe med, sier Odden Haugen.

  Vi må jo backe dem opp så godt det lar seg gjøre.

  – Vi gir oss itte, sier lærer Kari Odden Haugen på vegne av alle støttespillerne til Farida.

  Artikkeltags