Det ventes tordenvær og mye lyn på deler av Østlandet onsdag, varsler Meteorologisk institutt. Gjøvik-regionen er med i farevarselet.

– Gjøvik går klar av det verste, men det er vanskelig å spå hvor det vil lyne mest, sier vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad.

Tordenværet starter i sørvest og beveger seg nordøstover. Ifølge meteorologen starter tordenfaren i 12-tida onsdag, og øker utover ettermiddagen. I 20-tida på kvelden skal uværet ha passert.

– Det vil være store lokale forskjeller i intensitet og noen steder vil ikke få tordenvær, opplyser Meteorologisk institutt.

Kraftige vindkast

Det er ikke bare tordenvær vi har i vente. Onsdag ettermiddag er det ventet lokalt kraftige vindkast på deler av Østlandet, advarer Meteorologisk institutt.

– Onsdag ettermiddag kan vi få lokalt kraftige vindkast på over 17 m/s i forbindelse med kraftige tordenbyger som beveger seg fra vest mot øst over Østlandet, skriver Meteorologisk institutt på sine nettsider.

De oppfordrer folk til å blant annet sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.

– Løse gjenstander kan blåse av gårde. Strømforsyningen kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. Enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen.

Styrtregn

I tillegg til lynet vil det kunne komme regnbyger. Mengden nedbør vil også variere mye, sier vakthavende meteorolog.

– Det kan bli aktuelt med et farevarsel for styrtregn, men det vurderer vi fortløpende. Foreløpig ser ikke mengdene avskrekkende ut, sier Mjelstad.

– Norsk sommer

På grunn av en kaldfront over Østlandet, vil været framover vil bli relativt kaldt, og med noe regnbyger framover, forklarer Mjelstad.

– Selv om det er mye sol vil vi slite med å få gradestokken over 20, sier Mjelstad.

Han tror helgeværet vil tippe akkurat over 20 grader.

– Det vil bli en typisk norsk sommer ut juli. Relativt lav temperatur og noe ettermiddagsbyger, avslutter han.

Sjekk anbefalingene

Anbefalingen fra Meteorologisk institutt er at alle holder seg oppdatert på utviklingen av været og værvarselet.

Dette bør du gjøre:

  • Følg med på værradar eller lyn.met.no
  • Kople fra elektriske apparater
  • Søk ly
  • Ikke svøm eller bade
  • Unngå åpne sletter og store trær
  • Ikke svøm eller bade