Gå til sidens hovedinnhold

Fagforbundets oppfordring til samarbeid

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kari-Anne Jønnes, Høyres fylkesordførerkandidat krever en garanti fra Senterpartiet om hvem de vil samarbeide med på fylkesnivå. Heldige Sp som alle vil ha på laget, en posisjon de lever godt med. For at både Sp og de andre rødgrønne partiene skal vinne fram med sin politikk, bør de samarbeide. Noe Fagforbundets leder Mette Nord nylig oppfordret til.

Senterpartiet er med rette stolte over de gode meningsmålingene. Partiet er tydelig på at de vil samarbeide med de partiene som gir mest mulig senterpartipolitikk. Ved lokalvalg er partisamarbeid pragmatisk og basert på lokale krav og forhold. Men likevel gjenkjennbart i de store spørsmåla, som hvordan de kommunale velferdstjenestene skal drives, hva slags arbeidsgivere politikerne vil være for de som jobber i kommunen og miljø og klima, for å nevne noen.

Da Fagforbundet oppfordret Sp til å søke samarbeid med de rødgrønne partiene i kommunene og fylkene, fikk SV og Ap den samme. Det var langt fra noen trussel, som Jønnes skriver, men en påminnelse om at flertallet av forbundets medlemmer har forventninger og ønsker til sine kommunepolitikere. De vil ha politikere som ikke konkurranseutsetter jobbene deres og setter kvalitet og arbeidsmiljøet deres i fare for å spare penger. De vil ha politikere som satser på kommunens egne ansatte og lytter til deres kompetanse og erfaring for å kunne yte best mulig tjenester til innbyggerne.
Siden 2009 har Fagforbundet gjennomført medlemsundersøkelser annethvert år. Vi spør medlemmene både om medlemskapet og om politiske saker og preferanser. Vi er stolte over at en av hovedsakene i alle år har vært at det skal føres en politikk i landet som sørger for at ingen skal være fattige. Når det gjelder arbeidslivet prioriterer medlemmene hele og faste stillinger, trygge og livsvarige pensjoner og rett til etter- og videreutdanning. Partipreferanse finner vi ut ved å spørre hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg kommende mandag. Uten unntak har Arbeiderpartiet toppet lista. Det rødgrønne samarbeidet er også populært og samlet fikk de rødgrønne partiene 76 prosent i 2017.

Medlemmene våre gjennomskuer høyresidas påstander om at de rødgrønne partiene er mer opptatt av ideologi enn politikk. Når høyresida privatiserer, så handler det sjølsagt om ideologi. Når Høyre og FrP gir skattekutt til de rikeste, handler det om ideologi. Når venstresida mener at de rikeste skal bidra mer til fellesskapet, er det fordi de har en ideologi som handler om rettferdig fordeling av godene. Når de rødgrønne partiene nå leder på meningsmålingene er det fordi innbyggerne ser de politiske konsekvensene av Erna og Sivs ideologi: Økt ulikhet, brutalisert arbeidsliv, distriktsfiendtlige sentraliseringsreformer, økte egenandeler og kutt i velferdstilbud til de svakeste for å kompensere for skattekuttene til de rikeste. Lista kan bli mye lenger. Flere enn Fagforbundets medlemmer har sett dette, og meningsmålingene de siste månedene gir rødgrønne partier vind i seilene, inkludert Rødt og MDG.

Det er nettopp denne utviklinga som får høyresida til å ville skremme innbyggerne med å bruke ord som trusler, sosialistene, ideologi og radikalisering. Fagforbundet vil fortsette å oppfordre de rødgrønne partiene om å samarbeide fordi de har felles ideologi og politikk på de viktigste sakene for folk; Velferd, arbeidsliv, oppvekst og skole.

Kommentarer til denne saken