Gå til sidens hovedinnhold

Fagforbundet Oppland støtter kampen for de «ureturnerbare» flyktningene

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fagforbundet Oppland uttrykker solidaritet med kampen som menneskerettsforkjemperen Arne Viste og tidligere biskop Gunnar Stålsett fører for flyktninger og asylsøkere. Viste og Stålsett risikerer fengselsstraff fordi de har hjulpet noen av de som har minst i samfunnet vårt, de «ureturnerbare» flyktningene og asylsøkerene. Dette er mennesker som av ulike grunner ikke får oppholdstillatelse i Norge, men som ikke kan sendes tilbake til hjemlandet.

Det er anslått at det er mellom to og tre tusen flyktninger i Norge som ikke kan returnere til hjemlandet sitt, men det er trolig flere. Dette er menn, kvinner og noen barn som lever i skyggen av vårt privilegerte samfunn. De har ikke lov til å arbeide for å livnære seg selv, og de står uten tilgang til helsetjenester, velferdstjenester og rettigheter som vi andre tar for gitt. Disse medmenneskene har høy risiko for å bli utsatt for tvangsarbeid og menneskehandel.

Norge må endre lovverket slik at disse menneskene får lov til å arbeide, slik som de ureturnerbare får i land som Tyskland, Italia og Spania. Alle tjener på at flyktningene får lov til å forsørge seg selv og bidra i samfunnet. Arbeid gir fellesskap og mening i hverdagen, og utløser dessuten andre rettigheter som vil bedre livssituasjonen deres. Samtidig vil retten til arbeid motvirke arbeidslivskriminalitet og utnytting av sårbare mennesker.

Fagforbundet Oppland vil kjempe imot den uverdige symbolpolitikken til den norske regjeringa. Fagforbundet Oppland vil styrke arbeidet for at flyktningene skal få rett til arbeid, skolegang og helsehjelp.

Kommentarer til denne saken