Gå til sidens hovedinnhold

Fagforbundet og politikk

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar til Stig Vestlie. Du spør: er Fagforbundet en arbeidstakerorganisasjon eller et parti?

Fagforbundet er en arbeidstakerorganisasjon som driver med politikk. Vi jobber fagligpolitisk. Det betyr at vi samarbeider med de partiene som ønsker det samme som oss; trygge jobber,tarifflønn, gode arbeidstidsordninger, gode pensjoner osv.
Vår tilknytning til de røde partiene har sitt opphav i at det var dannelsen av fagforeninger som var starten på Det Norske Arbeiderpartiet i sin tid. Det betyr ikke at vi er enige i alle saker av den grunn.

Når du viser til fakta så sier du at Fagforbundet ikke har fått gjennomslag for våre viktigste saker de siste 74 år. Da må jeg få lov til å spørre hvem som har bidratt til at vi har en Arbeidsmiljølov, tariffavtaler, god sykelønnsordning, ferielov og mange andre gode velferdsordninger. Dette har fagforeninger (LO) jobbet frem og det er IKKE i samarbeid med de borgerlige partiene.
Det eneste du egentlig kan vise til er at vi ikke har fått gjennomslag for heltidsstillinger. Det er tydelig at du ikke har satt deg inn i verken historien eller problematikken. Dette er ikke noen quick-fix. De fleste av dem som jobber deltid er i dag innen helse og omsorg. Den største årsaken til dette finner vi i samfunnsutviklingen. Det har med kvinners rolle å gjøre som har endret seg mye over tid.Kvinner var tidligere mer hjemmeværende med hus og barn. Etterhvert kom de seg ut i arbeid. Ikke alle ville jobbe heltid. På 80-tallet var det mange 100% stillinger i omsorg. Hvorfor har vi ikke det i dag? Den største årsaken ligger i turnusordningene vi har. Vi gikk fra å jobbe annenhver helg til tredje-hver helg - altså et gode for arbeidstaker.

Her har vi årsaken og utfordringen. Når jeg ser på hvilke løsninger Frp hadde i regjering ved å «løsne opp» i Arbeidsmiljøloven, så ser jeg det som et angrep på våre rettigheter som er kjempet frem. Begrep som fleksibilitet og frihet til å velge blir flittig (mis)brukt av høyresiden. Jeg ser at det gagner mine medlemmer at Fagforbundet samarbeider med den røde siden i politikken.
Vil legge til at Vestre Toten ikke er den verste kommunen når det gjelder deltid. Vi er faktisk nest best på heltid i Oppland. Vi har fått til en del og skal få til mye mer sammen med både politikere og administrasjonen.
Til slutt vil jeg rette en kommentar til Venstres 1. kandidat i Vestre Toten som mener at vi ikke skal blande fagforeninger og politikk. Det kan jeg love henne at vi skal. Fagforbundet jobber fagligpolitisk og kommer alltid til å gjøre det.

Kommentarer til denne saken