(Nettavisen): Mandag ettermiddag/kveld var Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger og Workplace nede i store deler av verden i nærmere syv timer.

– Kortsiktig er dette ille for Facebook, men utover det tror jeg dette er verst for stoltheten til FB-sjef Mark Zuckerberg. Han har lovet at Facebook skal bli så bra at det aldri er nede, sier Hans-Petter Nygård-Hansen. Han er kommunikasjonsrådgiver og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem.

Facebook har vært svært sparsomme med informasjon om hva som ligger bak nedetiden.

– Det er typisk for Facebook. FB-folk er ikke de mest sosiale. De snakker gjerne om åpenhet, transparens, ærlighet og tydelighet, men de etterlever det ikke selv. Det er nok mange toppledere rundt i verden som ville håndtert dette annerledes, mener Nygård-Hansen.

Vil ikke innrømme hvis hacking

Han mener man burde kunne forvente en mer tydelig beskjed om hva som skjer.

– I 2019 var FB nede i nesten ett døgn. Da sa de det skyldtes en serverkonfigurasjonsfeil, den unnskyldningen kjøper ikke jeg. Et så stort selskap har backup av dataene sine i tilfelle noe går galt, sier Nygård-Hansen.

Han tror vi aldri vil få vite akkurat hva som forårsaket nedetiden, verken den i 2021 eller den i 2019.

– Alt blir selvsagt spekulasjoner, men man vil helst ikke innrømme hacking. Hvis de sier at de har vært nede på grunn av hacking blir det en 1-0 seier til hackerne, mener Nygård-Hansen.

Ifølge Reuters har Facebook en DNS-feil. DNS har som oppgave å koble webadressen til Facebook til de riktige serverne på internett.

– Jeg tror vi aldri noensinne har sett et slikt brudd for et stort internettselskap, sier Doug Madory, som er direktør for internett analyse i selskapet Kentik, til CNN.

Han presiserer at for veldig mange mennesker «så er Facebook selve internett». Facebook har i dag rundt 2,9 milliarder brukere.

Fra kl. 17 til midnatt

Problemene startet rundt klokken 17 norsk tid og først ved midnatt begynte brukerne å få tilbake normal tilgang.

– Vi har jobbet hardt for å gjenopprette tilgangen til våre apper og tjenester, og vi er glade for å kunne si at de nå er på vei til å fungere igjen, skriver Facebook på Twitter klokken 0.33 natt til tirsdag.

Det var et mislykket forsøk på å konfigurere Facebooks rutere som førte til at selskapets apper var ned i seks timer mandag kveld.

– Feilen hadde store konsekvenser for hvordan våre datasentre kommuniserer, noe som førte til full stans, skriver selskapet i en pressemelding sent mandag kveld lokal tid. Selskapet beklaget sterkt til alle som var berørt av driftsstansen.

Da USA-børsen stengte mandag kveld, hadde Facebook-aksjen falt 4,89 prosent. Det tilsvarer rundt 60 milliarder kroner. New York Times meldte at Facebook-ansatte ikke kommer seg inn i bygget på grunn av DNS-feilen.

– Kan ta tid

Teknologiekspert Magnus Brøyn tror ikke nedetiden vil få noen konsekvenser for Facebook og dets plattformers popularitet blant brukerne.

– Normalt så får dette stor oppmerksomhet når det inntreffer, så viser det seg erfaringsmessig at det er relativt fort tilgitt og glemt. Brukerne har en tendens til å være tilbøyelige til å forstå at dette er en del av den digitale sårbarheten, sier han til Nettavisen.

Han påpeker at slike hendelser kanskje gjør forbruker oppmerksom på hvor avhengig man er av disse plattformene i hverdagen.

– Det har vært hendelser tidligere, noe vi alle har lært å kjenne og leve med med tanke på den digitale hverdagen og økonomien. Når vi mister muligheten til å interagere og kommunisere, oppdager mange hvor viktig dette faktisk er. Man blir også oppmerksom på hvordan man bruker disse appene og tjenestene, sier Brøyn.